Hlavní obsah

Šachová federace suspendovala kontroverzního předsedu Iljumžinova

Curych

Mezinárodní šachová federace suspendovala svého kontroverzního předsedu Kirsana Iljumžinova. Etická komise FIDE to po svém zasedání v Curychu zdůvodnila tím, že ruský oligarcha dlouhodobě poškozuje zájmy federace a překračuje své pravomoci. Šestiměsíční trest je nepodmíněný, další rok má odklad s dvouletou zkušební dobou. Iljumžinov, který řídí FIDE od roku 1995, však už dříve prohlásil, že v říjnových volbách znovu kandidovat nebude.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

Problémy bývalého prezidenta Kalmycké republiky začaly v roce 2015, kdy se jeho jméno objevilo na americkém sankčním seznamu kvůli podezření z finančních transakcí s vládou syrského prezidenta Bašára Asada. Od šachové federace se následně začaly odvracet sponzoři a švýcarská banka jí vypověděla účet. Loni v březnu se na webu FIDE objevila zpráva, že se předseda vzdal funkce. Iljumžinov to vzápětí popřel a prohlásil, že je obětí komplotu.

Stejně tak Iljumžinov neuznává svou současnou suspendaci. "Je to čisté politická záležitost. Považuji to za nezákonnou věc, za vměšování do vnitřních záležitostí organizace a porušení lidských práv. Nemám v plánu rezignovat a považuju se stále za prezidenta FIDE," řekl agentuře Reuters Iljumžinov, jenž se navíc hodlá obrátit na Arbitrážní soud pro sport v Lausanne.

Za svého nástupce už dříve navrhl bývalého ruského vicepremiéra Arkadije Dvorkoviče. Jeho soupeři ve volbách budou dosavadní místopředseda a velký Iljumžinovův kritik Řek Jorgos Makropulos a britský šachista Nigel Short.

Reklama