Hlavní obsah

Úvodní etapu Kyperské rallye vyhrál Grönholm

Fin Marcus Grönholm vstoupil na Kypru nejlépe do sedmého podniku MS v rallye. Po první etapě má před druhým krajanem Rovanperäm, který soutěž vedl po třech rychlostních zkouškách, necelých 7 sekund. Didier Auriol je s octavií průběžně třináctý, jeho kolega z týmu Škoda Motorsport Gardemeister figuruje na 15. místě.

Foto: ČTK

Peugeot finského pilota Markuse Grönholma při Kyperské rallye.

Článek

Auriol se při derniéře soutěžní octavie blýskl třetím místem v úvodní erzetě, během dne ale nabíral stále větší ztrátu na čelo závodu. Ze třinácté pozice má od vedoucího Grönholma odstup téměř dvě a půl minuty.

Vstup do soutěže se příliš nevyvedl Tonimu Gardemeisterovi, který jel od začátku ve druhé desítce a první etapu ukončil se ztrátou necelých tří minut.

Fin Harri Rovanperä byl nejrychlejší ve třech úvodních rychlostních zkouškách, v závěrečné čtvrté ovšem zajel až sedmý čas a průběžné pořadí se měnilo.

Ze třetího místa se vyhoupl nahoru jeho krajan a kolega z továrního týmu Peugeot Grönholm. Na průběžné třetí místo se naopak po zaváhání Francouze Panizziho s peugeotem dostal Nor Petter Solberg se subaru.

Problémy favoritů

Poslední dvě erzety přinesly technické problémy některým favoritům. Tommi Mäkinen musel zastavit na čtyři minuty kvůli poruše řízení a klesl až na 19. místo.

Vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu Richard Burns, kterého už dopoledne postihl defekt, měl tentokrát problémy s hydraulikou, diferenciálem a převodovkou. Hydraulika zlobila i vítěze Rallye Akropolis Estonce Markka Märtina.

V sobotní druhé etapě čeká na jezdce dalších osm rychlostních zkoušek, v závěrečné nedělní pak ještě šest.

Kyperská rallye po 1. etapě:
4 rychlostní zkoušky
1. Grönholm (Fin./Peugeot)1:28:49,8 hod.
2. Rovanperä (Fin./Peugeot)+6,8
3. Solberg (Nor./Subaru)+10,3
4. Panizzi (Fr./Peugeot)+13,9
5. Loeb (Fr./Citroën)+40,4
6. C. McRae (Brit./Citroën)+55,7
7. Märtin (Est./Ford)+1:22,3
8. Burns (Brit./Peugeot)+1:31,2
9. Sainz (Šp./Citroën)+1:33,2
10. Loix (Bel./Hyundai)+2:02,0
...
13. Auriol (Fr./Škoda)+2:27,3
15. Gardemeister (Fin./Škoda)+2:53,2

Reklama

Související témata: