Hlavní obsah

Tohle není pro holčičky. Nadupaná monstra z celého světa letí do Česka!

Praha

Jedni z nejlepších světových siláků se sejdou na pár metrech čtverečních v Přerově, kde budou tahat desítky tun železa 18. srpna. V České republice se poprvé v historii pořádá takový formát, akce World's Ultimate Strongman Championship, kde změří síly strongmani ve váhové kategorie do 105 kilogramů. Dvanáct národností, šestnáct borců.

Jiří Tkadlčík v tréninkuVideo: Zdroj: Jiří Tkadlčík, Sport.cz

 
Článek

V pěti vybraných disciplínách od běhání s 420 kg těžkým super yokem (jařmo) až po zvedání činek o váze přes 380 kg se utkají elitní závodníci této kategorie z celého světa, jež byli nominováni na základě dlouholeté vysoké závodní výkonnosti.

O titul Nejsilnějšího muže světa 2018 do 105 kg se utkají siláci z Kanady, Japonska, USA, Ruska, Polska, Rakouska, Británie a řady dalších zemí. Své bude chtít ukázat i česká čtveřice.

„Město Přerov se vyjádřilo velmi kladně a přislíbilo pomoc při pořádání závodu a finanční jistotu, což bylo pro mě jako přerovského rodáka velmi potěšující, a proto jsem ani chvilku neváhal, a zvolil Přerov," upřesnil Jiří Tkadlčík, jenž stojí za organizací závodu. Sám ale bude také závodit.

Seznam závodníků
1. Johnny WasiczkoUSA
2. Sean DemarinisUSA
3. James McGregorKanada
4. Misha ChodjakovUkrajina
5. Mizuki ToyotaJaponsko
6. Artěm KobanovRusko
7. Przemysław MarczewskiPolsko
8. Luke DaviesWales
9. Maris RozentalsLotyšsko
10. Emanuel PescariRakousko
11. Gavin RedmondIrsko
12. Peter SupakSlovensko
13. Jiří TkadlčíkČesko
14. Jaroslav SvobodaČesko
15. Petr PastýříkČesko
16. Miroslav KahánekČesko

Čtyři měsíce příprav a velký den nastane 18. srpna. Vrcholem celého dne mají být pokusy o překonání světového rekordu v disciplíně deadlift (mrtvý tah). O historický zápis se pokusí také Tkadlčík.

,,Už několik měsíců jedu opět dvoufázové tréninky, ráno lehčí, odpoledne těžký trénink, kdy si každý týden sahám na závodní váhy nebo váhy nad nimi, abych tělo dokonale připravil. Rád bych si sáhl v disciplíně deadlift na 400 kilo, aby byla tahle moje zvednutá váha potvrzená i závodně - před třemi rozhodčími," má jasný plán Tkadlčík.

Tvrdé tréninky, tělo protestuje, ale pokud chcete vystoupat do výšin, musíte se kousnout. "Bolí to, tohle není sport pro holčičky, takže určitě byla spousta bolesti. Před třemi týdny jsem si dokonce natáhl šlachu bicepsu a párkrát jsem měl problém s kolenem, které jsem si zranil už v březnu, ale utržený vaz se neoperoval. Nic zásadního se ale nepokazilo, jedu dál. Věřím, že mě všechna bolest zocelí natolik, abych si titul v sobotu vydřel a zasloužil," věří si jeden z nejznámějších českých siláků, který se proslavil i ve světě.

Reklama

Související témata: