Hlavní obsah

Ledová královna Sáblíková si z přípravy odskočila na bratrovu svatbu

COLLALBO/PRAHA

Minulou sezónu trápily rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou zdravotní problémy. Přesto vybojovala na ZOH v Pchjongčchangu stříbro. Momentálně se v italském vysokohorském středisku Collalbo připravuje na tu nadcházející. A cítí se dobře, tělo drží, jak řekla v rozhovoru pro Právo a Sport.cz

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková (archivní foto).

Článek

Soustředění v Collalbu je zaměřené především na fyzickou kondici. Co všechno děláte a kolik hodin denně věnujete tréninku?

Jsme v Collalbu samy dvě s Nikolou Zdráhalovou od začátku týdne. Máme od trenéra Petra Nováka léty osvědčené tréninkové plány, které plníme. Nic nového oproti minulosti v nich není. Jezdíme na kole, běháme, posilujeme, skáčeme na trampolíně. Denně jsou to velmi intenzivní čtyři hodiny.

Minulou sezónu hodně poznamenaly zdravotní problémy. Jak jste na tom zdravotně v přípravě na tu novou?

Věřím, že dobře. Občas něco cítím, ale v mém věku už to jiné nebude. Dávno mi není dvacet. Oproti tomu, jak jsem se cítila před rokem, jsem na tom mnohem lépe. Tělo mi dovolí udělat všechno, co potřebuji, ale musím ho poslouchat.

Kdy jste vůbec začala s přípravou?

Potřebovala jsem si odpočinout a dát se do pořádku. Nechtěli jsme nic uspěchat, takže s přípravou jsem začala později než v minulých letech, to znamená až v červenci.

Trenér Novák říkal, že do Collalba přijede s velkou skupinou mladých až v sobotu. Kdo vás trénuje?

My se trénujeme s Nikolou samy. Pomáháme si navzájem. Soustředění jsem si musela posunout, protože se žení můj bratr Milan a na jeho svatbu se budu vracet domů.

Letos úplně vynecháte cyklistickou sezónu?

Nejela jsem domácí šampionát, tím pádem nemohu ani na světový šampionát. Ale nelituji. Tělo si opravdu po těch letech potřebovalo pořádně odpočinout. Nemělo by smysl se přetáhnout hned na začátku. Jsem především rychlobruslařka.

Hodně sportovců poolympijskou sezónu pojímá volněji. Zvolíte stejnou cestu?

Vzhledem k delšímu volnu jsem takhle vlastně už začala. Teď ni nevím, co od sebe mohu očekávat. Bude záležet především na zdraví. Světový šampionát je až v únoru, takže je dost času. Věřím, že tam budu dobrá. Uvidím ale, jak na tom budu na podzim. Od toho se všechno odvine. Vypustit sezónu úplně, to prostě neumím. Řekla jsem, že chci jet ještě na olympiádě za čtyři roky, tomu podřídím vše.

Kdy vyrazíte na led?

Už jsme na něm trénovali jeden červencový týden, to je vždycky pro oživení návyků. Pravidelně začneme na ledě trénovat v říjnu.

Reklama