Hlavní obsah

Zklamání v Tatarstánu, kvalifikace Čechům nevyšla

Kazaň

Po letní pauze se světový šampionát Red Bull Air Race vrací závodem v ruské Kazani. Pro vítěze posledního závodu v Budapešti Martina Šonku ale víkendové zápolení začalo rozčarováním. V kvalifikaci se mu nedařilo a jeho čas stačil až na dvanáctou příčku. V nedělním prvním kole závodu ho tak čeká Španěl Juan Velarde, který naopak zaletěl třetí nejrychlejší čas. Druhý český pilot Petr Kopfstein skončil jedenáctý a v nedělním závodě bude mít za soupeře Brita Bena Murphyho. Kvalifikaci vyhrál Němec Dolderer.

V boji o titul je nejdůležitější koncentrace, říká akrobatický pilot Martin ŠonkaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Budou Martin Šonka a Petr Kopfstein v seriálu Red Bull Air Race závodit v České republice?

Martin Šonka vyhrál v Budapešti Red Bull Air Race

Sexy sportovkyně si podmanila už i nebe

Redaktor Sport.cz na vlastní kůži vyzkoušel let s akrobatickým pilotem Petrem Kopfsteinem

Martin Šonka se pokusí z průběžného třetího místa ještě zaútočit na vysněný titul, na který ztrácí jedenáct bodů. Po šestých místech v trénincích ovšem přišel v kvalifikaci citelný propad. Znatelně ztrácel na nejlepší už od startovní brány v obou letech a výsledné časy přinesly velké zklamání.

"Vyzkoušeli jsme toho už hodně, v rámci nastavení, trajektorie v trati, ale spíše zpomalujeme. Musíme se teď podívat na letadlo, jestli je všechno v pořádku, zkontrolovat především motor, stáhnout a detailně zanalyzovat všechna data. Musíme přijít na to, kde je zakopaný pes. Takhle bychom na úspěch v Kazani pomýšlet nemohli," lamentuje vicemistr světa v hlavním městě Tatarstánu.

Šonka poletí první kolo závodu proti Velardemu, který zatím v Kazani létá velmi rychle. Dokonce vyhrál i jeden z tréninků a svou rychlost potvrdil i v kvalifikaci.

"Juan tu létá velmi dobře a nejen on. V trénincích jsme na nejlepší sice něco ztráceli, ale pořád jsme drželi alespoň šestou příčku. Kvalifikační lety ale povedené nebyly a teď zkrátka musíme přijít na to proč. Je ale třeba zůstat v klidu, v závodě se může stát cokoliv, nebojíme se nikoho. Rozhodně není nic ztracené, nějaké zkušenosti už přece jen máme, musíme je teď prodat a zabojovat," přemítá Šonka.

Reklama

Související témata: