Hlavní obsah

Když do sportovního života zasáhne vražda, násilí a podvody

Sport je dřina, která vás může vynést do oblak, zajistit na celý život. Ne každý ale dojde až na vrchol. A sportovci jsou také jen lidé, ti, kteří mají své hříchy. V minulém týdnu poznal následky svého chování bývalý fotbalista Tomáš Řepka, který za falešné erotické inzeráty vyfasoval u soudu v Brně trest odnětí svobody na půl roku! Obhájce se na místě odvolal. Bývalý reprezentant není sám, který poznal problém se zákonem.

Bývalý boxer Mike Tyson nebyl vždy hodným chlapcem.

Článek

Oscar Pistorius: vražda

Šestinásobný paralympijský šampión s podkolenními amputacemi dostal třináctiletý trest za vraždu přítelkyně. V roce 2013 ji zastřelil skrz zavřené dveře koupelny.

Ludovít Plachetka: vražda

Účastník olympijských her v Atlantě strávil devět let ve vězení za vraždu matky své družky.

Mike Tyson: násilí, znásilnění, drogy

Bývalý boxerský světový šampión a jedna z největších postav světového boxu se dostala do konfliktu se zákonem několikrát. V ringu soupeři ukosl ucho. V civilu poznal drogy, alkohol, tři roky mu soud vypočítal za znásilnění herečky Desiree Washingtonové.

Foto: Sport.cz

Jihoafrický tělesně postižený sportovec Oscar Pistorius

Profimedia.cz

O. J Simpson: loupež

Legendární hráč amerického fotbalu vyfasoval v roce 2007 za ozbrojenou loupež a únos 33 let, po devíti letech byl propuštěn. V roce 1994 byl obviněn z vraždy dvou lidí, manželky Nicole Brownové Simpsonové a číšníka Ronalda Goldmana. Trestní proces skončil jeho osvobozením.

Ladislav Ščurko: vražda

Slovenský hokejista Ladislav Ščurko si odseděl necelé čtyři roky za vraždu Matka Liptaje, kterého zavraždil 19 ranami nožem v lednu 2008.

Milan Šrejber: finanční machinace

Byl odsouzen na 5,5 roku nepodmíněně za zneužití informací v obchodním styku. V roce 2001 jej soud uznal vinným z toho, že v roce 1996 vytuneloval fondy, které spravoval. Po zásahu Nejvyššího soudu byl osvobozen. Ve vězení strávil 131 dní.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Radomír Šimůnek, byl československý a posléze i český reprezentant v cyklokrosu, cyklista tisíciletí.

Václav Jirsa

Tonya Hardingová: násilí

Americká krasobruslařka přiznala plánování útoku na svoji konkurentku v roce 1994. Nancy Kerriganovou maskovaný pachatel několikrát uděřil tyčí do pravé nohy. Hardingovou soud odsoudil k tříletému podmíněnému trestu, zaplatit musela 160 tisíc dolarů, plus nastoupila k 500 hodinám veřejně prospěšných prací.

Radomír Šimůnek: autonehoda

Bývalý československý reprezentant v cyklokrosu u obce Cerhovice v roce 1992 havaroval. Srazil se s autem, kde zůstali tři mrtví lidé. Soud ho poslal na osmnáct měsíců do vězení.

Foto: Foto: facebook XFN

Karlos Vémola s pásem šampióna organizace XFN.

archiv XFN

Karlos Vémola: krácení daní

Dostal od soudu v Anglii rok za krácení daní, nepřiznal všechny své příjmy, ve vězení byl nakonec kratší dobu. "Bylo to úplně zbytečný, nechci být pro mladý kluky příkladem, který je grázlem z ulice a má něco odsezeno. Na tohle nejsem hrdý," řekl v rozhovoru pro organizaci XFN.

Bob Hewitt: znásilnění

Bývalý tenista byl uznám vinným ze sexuálního obtěžování a znásilnění nezletilých, od soudu dostal šest let za mřížemi. Trest vyfasoval v pětasedmdesáti letech za činy z 80. a 90 let minulého století, kdy znásilnil jako trenér dvě dívky.

Reklama

Související témata: