Hlavní obsah

Na Grand Slamu v Abú Zabí mohou startovat i judisté Izraele

Světové federaci juda IJF se povedl velký diplomatický krok, když přesvědčila pořadatele Grand Slamu v Abú Zabí, aby umožnili start i judistům z Izraele bez jakéhokoli omezení. Izrael a Spojené arabské emiráty přitom mezi sebou nemají diplomatické vztahy, jelikož SAE stejně jako další arabské země existenci Izraele neuznávají. Turnaj se uskuteční 27. až 29. října.

Foto: Zoltan Mathe, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Izraelští judisté v Abú Zabí startovali už loni, nesměli však využít symboly svého státu a v případě jejich vítězství by nezazněla izraelská hymna. Domácí judista Rašád Almašdžárí odmítl podat ruku svému izraelskému přemožiteli Toharu Butbulovi, respekt k soupeři je přitom jedním ze základních pravidel juda.

Tentokrát už ale světová federace trvala na tom, že Izrael musí na turnaji startovat za stejných podmínek jako ostatní výpravy. Když takovou garanci nedostala, rozhodla se turnaj v Abú Zabí zrušit. "IJF nemůže dovolit diskriminaci na základě rasy, náboženství, pohlaví nebo politického názoru," uvedla v prohlášení.

Nakonec se ale obě strany dohodly a svaz juda v SAE písemně deklaroval, že se turnaje mohou zúčastnit všechny národy za srovnatelných podmínek. "Toto historické rozhodnutí umožní všem národům nastoupit se svými symboly a hymnami. A to včetně Izraele," sdělila IJF na svém webu. "Oceňujeme přístup federace v SAE stejně jako gesto fair play a respekt, které představují obrovský krok vpřed při vytváření a podpoře mírových vztahů mezi všemi národy světa," dodala světová federace juda.

Spojené arabské emiráty patří mezi 34 zemí, které nemají diplomatické vztahy s Izraelem. Izraelským občanům nepovolují úřady SAE vstup do země. Problémy mají i cestující z ostatních zemí, kteří mají v pasu izraelské razítko.

Reklama

Související témata: