Hlavní obsah

Akrobatický pilot Šonka je potřetí mistrem Evropy ve freestylu

Praha

Český akrobatický pilot Martin Šonka získal potřetí za sebou titul mistra Evropy v disciplíně freestyle. Na šampionátu v Jindřichově Hradci obhájil účastník prestižního seriálu Red Bull Air Race prvenství z Moravské Třebové, ale v klasické akrobacii na předloňské stříbro nenavázal: skončil šestý.

Foto: Alexey Nasyrov, Reuters

Martin Šonka předvedl další výborný výkon

Článek
Fotogalerie

Celkové výsledky akrobacie ovládli francouzští piloti. Zvítězil exmistr světa Alexandre Orlowski před Louisem Vanetem a Mikaelem Brageotem, čtvrtý byl jejich krajan Olivier Masurel. Šonku předčil ještě pětinásobný mistr Evropy Michail Mamistov z Ruska.

Český pilot musel zdolat řadu komplikací. Před šampionátem mu praskl válec v motoru, a než dorazil z Ameriky nový, přišel o týden nejdůležitějšího tréninku. Následoval vítězný závod Red Bull Air Race v Kazani a jen co se z něj vrátil, mistrovství Evropy startovalo.

"Musím říct, že poslední týdny jsou opravdu náročné. A už příští týden nás čeká další air race. Trénink akrobacie byl z různých důvodů hodně omezený a mám velkou radost, jak to dopadlo. Nejen z titulu ve freestylu, který mám strašně rád, ale i šesté místo v klasice za daných podmínek není vůbec špatné," líčí Martin Šonka.

Hned v pondělí zase do Rakouska

V Jindřichově Hradci se kvůli špatnému počasí dlouho nelétalo, v průběhu týdne se ale situace zlepšila. "Vypadalo to, že odlétáme kompletní program, ale dnes se kvůli nízké oblačnosti poslední sestavy rušily. Což je škoda, protože jsem přišel o možnost zkusit umístění vylepšit," lituje Šonka.

Na odpočinek bude mít pouze jediný den, už v pondělí totiž se svým týmem vyrazí do Wiener Neustadtu na poslední evropskou zastávku letošního ročníku série Red Bull Air Race. "Opravdu náročné, není moc času se zastavit a vydechnout, nabrat síly. Ale program takový je a musím se s ním vyrovnat. Uděláme s týmem vše, abychom na závod příští víkend byli připraveni co nejlépe. Určitě dorazí spousta českých fanoušků a bylo by krásné je potěšit nějakým pěkný výsledkem," ujišťuje Šonka.

Po dvou vítězstvích za sebou je český pilot v průběžném pořadí seriálu druhý.

Reklama

Související témata: