Hlavní obsah

České eso ve formaci s dvouocasým ďáblem. Exhibice na křídlech historie

Vídeň

Šampionát Red Bull Air Race se vrací do Rakouska, ke svým kořenům. Právě v alpské zemi se totiž prestižní letecká soutěž světa před patnácti roky zrodila. Pro českého pilota Petra Kopfsteina bude ovšem závod ve Vídeňském Novém Městě (15.-16. září) speciální i z dalších důvodů. V Rakousku je jako doma a v přiložené fotogalerii si můžete prohlédnout, jak si užil exhibičního letu ve společnosti historického letounu Lockheed P-38 Lightning.

Foto: Red Bull Content Pool

Petr Kopfstein (uprostřed) s Australanem Mattem Hallem ve formaci s historickým letounem Lockheed P-38 Lightning.

Článek
Fotogalerie

Lockheed P-38 Lightning byl jednomístný dvoumotorový stíhací a bombardovací letoun, který byl považován za jeden z nejlepších spojeneckých bojových strojů během 2. světové války. Němci letadlo přezdívali dvouocasý ďábel.

Petru Kopfsteinovi se teď dostalo cti, že spolu s Australanem Mattem Hallem vytvořili s historickým letadlem formaci.

Po exhibičním letu však už český pilot myslí jen na šestý závod letošní sezóny. Pětkrát v řadě skončil vždy na devátém místě. Nešťastnou sérii by už konečně rád prolomil. Tím spíše, že spolu s vicemistrem světa Martinem Šonkou je v Rakousku poženou tisícovky českých fanoušků, pro které je Vídeňské Nové Město nejbližší závodní lokalitou v sezóně. Z Prahy jim cesta autem zabere čtyři hodiny, z Brna jen dvě.

Prapraděda pocházel z Vídně

„Těším se na obrovskou podporu, jakou od českých fanoušků máme. Je naprosto dechberoucí, kolik českých vlajek je u trati vidět," říká karlovarský pilot, pro kterého bude dolnorakouský závod speciální i z dalších důvodů. Se sousední zemí je propojena minulost Petra Kopfsteina. „Můj prapraděda pocházel z Vídně. A někteří jeho potomci tam dodnes žijí," vysvětluje.

Rakouskou krajinu dokonce najdete i na křídlech Petrova závodního speciálu Edge 540 V3. Titulárním partnerem týmu je totiž Projekt Spielberg, región ve Štýrsku, jehož součástí je nejen slavný motoristický okruh Red Bull Ring, ale také luxusní hotely a okolní zelené kopce, nad nimiž se konal závod Red Bull Air Race naposledy v roce 2016 a u nichž Petr o dva roky dříve přebíral trofej pro celkového vítěze kategorie Challenger.

Reklama

Související témata:
Lockheed Martin