Hlavní obsah

To je smůla! Krpálek v prodloužení prohrál bitvu o bronz

Aktualizováno

Judista Lukáš Krpálek odjede z mistrovství světa v Baku bez medaile. V nastaveném čase však prohrál souboj o bronz, kdy byl jeho soupeřem Mongol Dúrenbajar Ulzíbajar. Český borec měl hodně napilno. Nejprve ve 2. kole otočil zápas se svým velkým rivalem Henkem Grolem z Nizozemska. V 3. kole porazil olympijského šampióna z roku 2008 Mongola Tuvšinbajara Naidana, ve čtvrtfinále však prohrál s domácím Ušangim Kokaurim a musel do opravné části pavouka. Tam olympijský vítěz z Ria uškrtil Temura Rachimova z Tádžikistánu a držel naději na svou třetí bronzovou medaili. Třetí byl v letech 2011 a 2013, k tomu má zlato z roku 2014. Nakonec však tentokrát medaile z MS necinkla, Krpálek končí na páté příčce.

Foto: Šváb David, ČTK

Český judista Lukáš Krpálek v Baku.

Článek

Sedmadvacetiletý Krpálek zvládl vstup do turnaje, když ve 2. kole otočil zápas se svým velkým rivalem Henkem Grolem z Nizozemska. Ten patřil ke Krpálkovým nejméně oblíbeným soupeřům už ve váze do 100 kilogramů, kde ho porazil jen jednou ze šesti případů. Po přestupu do nejvyšší váhy ale český judista zvítězil na letošním mistrovství Evropy a i nyní v Baku.

Grola dnes rychle donutil ke dvěma trestům, ale pak sám upadl na wazari a musel dohánět. V poslední minutě vytvořil na soupeře obrovský tlak a 26 vteřin před koncem ho hodil na ippon. Krpálek tak vyhrál teprve třetí z osmi soubojů.

"Byl to těžký zápas hlavně psychicky, je to výborný soupeř, se kterým jsem měl špatnou bilanci, ale povedlo se mi ho porazit a jsem za to moc rád," řekl Krpálek českým novinářům.

V osmifinále s přehledem zdolal olympijského šampiona z roku 2008 Mongola Tuvšinbajara Naidana, kterého hodil dokonce dvakrát na ippon. Poprvé to ale sudí u videa změnili na wazari.

Ve čtvrtfinále sice s Ázerbájdžáncem Koraurim prohrával na wazari, ale pak měl zápas pod kontrolou. Srovnal a byl jasně lepší, jenže při snaze duel rozhodnout udělal chybu, kterou soupeř využil a postoupil na jeho úkor.

"Udělal jsem tam zbytečnou chybu. Cítil jsem, že už to půjde a zbytečně jsem se do toho hrnul a udělal jsem tuhle blbost. Samozřejmě do toho půjdu a udělám pro medaili maximum, ale tohle mě mrzí, mohl jsem tomu být blíž. Tohle je prostě špatně," litoval Krpálek.

V první souboji odpoledního programu Krpálek bez větších problémů vyhrál nad Temurem Rachimovem z Tádžikistánu a může se těšit na boj o medaili. Český reprezentant v postoji odrážel soupeřovu snahu a počkal si na vhodný moment k útoku na zemi, kde se dostal do držení a Rachimov poklepáním duel vzdal.

V boji o bronz vyzval Krpálek Mongola Dúrenbajara Ulzíbajara. Trenér českého judisty sice optimisticky tvrdil, že jeho svěřenec má o čtyřicet kilo těžšího soka dobře načteného, nakonec však souboj o třetí místo dobře pro české barvy nedopadl. Krpálek dostal jako první žlutý trest, do konce základní doby byl ale stejně oceněn i jeho protivník a muselo se do prodloužení. Tam sen českého judisty o medaili skončil.

"Zápas rozhodla sporná situace. Vlastně ani ne sporná, protože za tohle se prostě wazari dát nemá. Mongol celou dobu klečel na kolenou a to se považuje, že je v boji na zemi. Z kolen by takový útok neměl být nikdy bodován," prohlásil reprezentační trenér Petr Lacina.

V prodloužení totiž nastala kontroverzní situace, když se soupeř dostal na kolena a Krpálek se snažil přejít do protiútoku, ale přitom upadl. Sudí to ale posoudili jako wazari pro Mongola a ani Krpálkovy protesty už na výhře jeho soupeře nic nezměnily.

"Zápas nebyl pohledný pro oko diváka. Rozhodčí si řekli, že se toho raději zbaví, a ohodnotili i takovou techniku, která by správně neměla platit. Kdyby se to pouštělo na semináři, tak se řekne, že to bylo z kolen. Ale v této vyhrocené situaci tam to wazari prostě dají. Rozhodování v prodloužení bývá hodně za hranou," prohlásil Lacina.

"Lukáš to měl těžké, měl ukrutný los, ale pral se skvěle, i když chyboval. Hlavně ve čtvrtfinále, kdy to s Ázerbájdžáncem chtěl ukončit zbytečně rychle. Pak si zkušeně poradil s Tádžikem. I zápas o bronz byl dobře vedený, neriskoval. To, že pak chtěl soupeře kontrovat, bylo správně, protože byl soupeř na kolenou, ale sudí rozhodli, jak rozhodli," dodal Lacina.

Mistrovství světa v judu v Baku:
Muži nad 100 kg:
1. Tušišvili (Gruz.),
2. Kokauri (Ázerb.),
3. Harasawa (Jap.) a Ulzíbajar (Mong.),
5. Krpálek (ČR) a Oltibojev (Uzb.).
Ženy nad 78 kg:
1. Asahinaová (Jap.),
2. Ortízová (Kuba),
3. Čeričová (Bosna) a Sayitová (Tur.),
5. Adlingtonová (Brit.) a Althemanová (Braz.).

Reklama

Související témata: