Hlavní obsah

Šachisté porazili Španělsko, ženy remízovaly s Gruzií

Batumi

Čeští šachisté v desátém kole olympiády v gruzínském Batumi porazili Španělsko 2,5:1,5 bodu a před pátečním závěrečným dějstvím jsou na devátém místě. Ženy překvapivě remízovaly 2:2 se čtvrtou nasazenou Gruzií a jsou rovněž deváté.

Foto: Sport.cz

Ukrajinská šachová hvězda Anna Muzyčuková.

Článek

Španělé, hrající v Batumi bez svých dvou nejlepších hráčů Valleja Ponse a Alexeje Širova, neměli být nepřekonatelnou překážkou, ale výsledek byl dlouho na vážkách. David Navara remízoval s Davidem Guijarrem, ale Viktor Láznička nestačil na Manuela Candelaria. Peter Michalík na čtvrté šachovnici porazil černými Josého Carlose Ibarru Jereze. Zbyněk Hráček pak bílými v nejdelší partii dne po 106 tazích udolal Josého Lópeze Martíneze.

Na prvním stole porazili Číňané 3:1 dosud překvapivě dobře hrající polský tým a v pátek se utkají o celkové prvenství se Spojenými státy. Tím víc vyniká senzační výhra českého týmu, který jako jediný na turnaji dokázal Čínu porazit.

Ženy nastoupily proti týmu hostitelské země, v němž všechny hráčky mají vyšší rating než jejich české soupeřky. Na šachovnici to však platilo jen z poloviny. Joanna Woreková totiž přehrála Nino Batsilašviliovou stejně jako Kristýna Novosadová Meri Arabidzeovou.

Obě Češky využily výhodu bílých figur. Karolína Olšarová s Nanou Dzagnidzeovou a Kristýna Petrová s Belou Chotenašviliovou sice černými prohrály, i tak je remíza největším úspěchem českého ženského týmu v Batumi.

Reklama

Související témata: