Hlavní obsah

Konec nadějí! Obhájce titulu startovat v letošní Velké pardubické nebude

Praha
Aktualizováno

Postihla ho malá sportovní tragédie. Žokej Jan Kratochvíl se kvůli zranění ruky nezúčastní letošní Velké pardubické steeplechase a přijde tak o šanci obhájit loňský triumf s koněm No Time To Lose.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kratochvíl slavil v sedle hnědáka No Time to Lose triumf v 127. ročníku Velké pardubické. K obhajobě však nenastoupí

Článek

„Spousta lidí se snažila udělat maximum, abych byl do Velké připraven, ale bohužel to nepůjde. Nejde jenom o bolest, ruka je po úrazu ochablá. Nejsem schopný do ní vzít těžké věci. Nemůžu se na ni spolehnout, bylo by to nebezpečné pro mě i ostatní jezdce," vysvětloval.

Během zářijového dostihového mítinku v Pardubicích si po pádu s koněm East River zlomil pažní kost v krčku, popraskala mu i hlavice kosti a podstoupil operaci. Přesto pořád věřil, že příští neděli pojede. „Naději jsem živil ještě v pátek dopoledne. Po kontrolních rentgenech v Plzni u doktora Milana Tomana jsem se ale rozhodl, že by bylo nevhodné, abych v tomhle stavu sedal na koně, jakým je No Time To Lose. Nedokážu si představit, že bych ucválal sedm kilometrů, dvaatřicet překážek a k tomu finiš," utrousil 27letý žokej.

Devítiletý hnědák tak dostane jiného jezdce. Bude jím Josef Váňa mladší, jehož nejlepším umístěním v prestižním závodu byla čtvrtá příčka v roce 2015. „Jde o nejkvalitnější náhradu, která může být. Pepa je zkušený, koně zná a má ještě spoustu času si ho osahat," vykládal Kratochvíl a stájové jedničce radil, aby valacha dovedl na trávu. „I když bude mít pocit, že toho má kůň plný zuby, tak ať to nevzdává, protože on mu na trávě ukáže, že to umí," ujišťoval po pátečním losování, které provedl bývalý vynikající žokej František Vítek, jenž legendární český dostih opanoval v roce 1963 i 1965.

Obhájci titulu vytáhl devatenáctku a startovním číslem potěšil rovněž Josefa Bartoše. Dvojnásobný vítěz Velké vyměnil po třech letech Zarifa za Vicodyho a na trať dlouhou 6 900 metrů vyrazí 14. října s dvanáctkou. „Jsem spokojený, nechtěl jsem hlavně třináctku," usmíval se. Do 128. ročníku s dotací pěti miliónů korun je přihlášeno dvaadvacet koní, tedy o dva víc než před rokem. Na rozdíl od loňska však chybí větší konkurence ze zahraničí. Mezi největší favority se řadí vedle No Time To Lose i Ange Guardian a také Tzigane Du Berlais, v jehož sedle bude čtyřnásobný šampión Velké Jan Faltejsek.

Pořadatelům nahrává do karet příznivé počasí. Pokud se výrazně nezhorší, čekají v Pardubicích parádní kulisu. „Tribuny na sezení jsou vyprodané, naopak registrujeme ještě přetlak. Pokud vydrží počasí, budeme atakovat rekordní návštěvu. Může přijít kolem 25 tisíc lidí," tvrdí šéf Dostihového spolku Martin Korba.

Startovní listina 128. Velké pardubické s Českou pojišťovnou (6900 m, dotace pět milionů korun):
1. Mileryt (jezdec Mach, stáj Machvet-Man-Mach)
2. Nikas (ž. Glassonbury, Castor)
3. Zarif (ž. Romano, Köi Dent)
4. Hegnus (ž. Stromský, Ševců)
5. Theophilos (Boekhout, Dostihový klub iSport-Váňa)
6. Bridgeur (ž. Myška, VaZi)
7. Vajgaros (ž. Aspell, DS RE&LA Frančák SK)
8. Ter Mill (Odložil, DS Malá Morávka)
9. Tzigane Du Berlais (ž. Faltejsek, Dr. Charvát)
10. Templář (ž. Boyer, www.trdelnik.com-Luka)
11. Stretton (ž. Garner, Nýznerov)
12. Vicody (ž. Bartoš, Lokotrans)
13. Kasim (ž. Liška, Stáj Kejzlar)
14. Vandual (ž. Matuský, Vadual CZ)
15. Ribelino (ž. Best, Lokotrans)
16. Sztorm (ž. Novák, Nýznerov)
17. Ange Guardian (ž. Kousek, Stáj Anděl strážný)
18. Delight My Fire (ž. Lovén, DS Pod Buchlovem)
19. No Time To Lose (ž. Váňa ml., DS Paragan)
20. Artistmontot (Velek, Quartis-Zámecký Vrch)
21. Pareto (Ferhanov, EŽ Praha a.s.)
22. Universe Of Gracie (Sloup, BORS Břeclav a.s.).

Reklama

Související témata: