Hlavní obsah

Bitva o titul pokračuje na legendárním okruhu s vůní spáleného oleje a benzínu

Letecký šampionát Red Bull Air Race zamířil do Spojených států amerických, kde se uskuteční poslední dva závody letošního ročníku. První z nich je na programu už o víkendu – 6. a 7. října se bude létat na legendárním motoristickém okruhu v Indianapolis. Martin Šonka sem dorazil jako lídr průběžného pořadí, povzbuzen je také jeho krajan Petr Kopfstein.

Foto: Red Bull Content Pool

Martin Šonka během kvalifikace v Rakousku.

Článek

Martin Šonka minule v Rakousku vyhrál a jako první pilot v historii šampionátu zkompletoval zlatý hattrick. V čele průběžného pořadí má šest bodů k dobru na Australana Matta Halla, třetí Michael Goulian z USA ztrácí další tři body.

"Ve hře je ještě třicet bodů, což je stále hodně. Po loňské sezóně vím, že v air race se může stát cokoliv a nikdy nemáte nic jistého až do posledního letu," připomíná Šonka hořkou pilulku z předchozí sezóny, kdy přišel o titul posledním letem.

"Nejdříve nás čeká závod v Indianapolis a následně v Dallasu, náročné podniky a musíme se na ně dobře připravit. Rozdíly jsou minimální, rozhodují setiny, každý na první pohled nepříliš důležitý detail může být rozhodující," poukazuje lídr, který už v dějišti závodu trénuje.

Ikonické místo světového motorismu

Jeho krajan ve Vídeňském Novém Městě vybojoval páté místo, což pro něj byl nejlepší výsledek v sezóně. „Pokud bychom bojovali o páté místo i v dalších dvou závodech, bylo by to fantastické. Víme, že s naším letadlem patříme výš. Pokud jde o Indianapolis, rozhodovat bude netradiční vertikální manévr. Uspěje v něm, kdo půjde na hranu diskvalifikace, ale přitom ji nepřekročí," avizuje Petr Kopfstein.

Okruh v Indianapolis patří k ikonickým místům světového motorismu. Pravidelně hostí závod Indy 500 a do svých kalendářů ho zařazují i série NASCAR či Formule 1. Už od svého vzniku je spojený také s letectvím. Dřív než automobily a motocykly tu totiž závodily horkovzdušné balóny. A už v roce 1909 se zde uskutečnil Aviation Week, jehož součástí byly závody letadel odehrávající se nízko nad drahou.

„Bohatá motoristická historie je v Indianapolis cítit na každém kroku. Mají tu velké muzeum. A celý okruh voní spáleným olejem a benzínem. I když v letadlech nelétáme stejnou trasu jako auta, tak atmosféru vnímáme," líčí pilot Teamu Spielberg.

Sobotní kvalifikace startuje ve 22:00 SEČ, nedělní závod začíná v 19:00. ČT sport odvysílá záznam závodu v neděli ve 21:10.

Reklama