Hlavní obsah

Na závěr SP v orientačním běhu byla Janošíková 10. ve sprintu

Mladá Boleslav

Tereza Janošíková obsadila v závěrečném závodě sezony Světového poháru v orientačním běhu 10. místo. Mezi muži potvrdil v Mladé Boleslavi pozici letošní české jedničky Vojtěch Král na 14. místě. Seriál SP celkově ovládli Švédka Tove Alexanderssonová, která triumfovala popáté v řadě, a Švýcar Matthias Kyburz. I on zvítězil celkově popáté, ale "jen" potřetí za sebou.

Foto: Bubela Tomáš, ČTK

Tereza Janošíková při finále SP

Článek

Alexanderssonová se po třech méně úspěšných závodech v Česku dočkala ve sprintu vítězství. Trať postavenou v uličkách historického centra Mladé Boleslavi s 20 kontrolami absolvovala o 22 sekund rychleji než druhá Finka Maija Sianojaová. Za nimi skončila Judith Wyderová ze Švýcarska, která ve čtvrtek vyhrála závod v knock-out sprintu a v pátek byla součástí vítězné švýcarské štafety.

Janošíková byla s 10. místem spokojená. "Výsledek je super, je to zase posun vpřed, ale s výkonem nejsem tak spokojená. Nebylo to úplně čisté, byly tam nějaké mušky," řekla ČTK Janošíková. V příští sezoně se chce soustředit na své poslední mistrovství světa v juniorské kategorii. "Ve sprintu už je taková rutina a dokážu se prosadit i na světové úrovni, v lese je to víc o zkušenosti a mě ještě čekají roky dřiny," dodala.

Mezi muži byl ve sprintu nejrychlejší Švéd Jonas Leandersson, který o sedm sekund porazil Belgičana Yannicka Michielse, o další sekundu zaostal staronový pohárový šampion Kyburz.

Král, vítěz čtvrtečního knock-out sprintu, se jako jediný z Čechů vešel do dvacítky, sobotní vítěz závodu na krátké trati Miloš Nykodým doběhl dvaadvacátý.

"Dnes to byl takový průměrný výkon, předchozí tři závody byly ale pro český orientační běh taková pohádka," řekl ČTK trenér českého týmu Radek Novotný. Domácí závodníci získali ve finále SP dvě zlaté medaile a bronz ze štafet. "Je to nádherná tečka na závěr," dodal kouč, který tým za několik měsíců po 16 letech předá dosavadnímu reprezentantovi Janu Šedivému.

"Šéda je zrovna ten, kdo si vždycky nejvíc uvědomoval, co to znamená ten tým řídit, to jsem z něj vždy cítil. Takže nemám obavy, že by nebyl v obraze. Myslím si, že je potřeba změna, takže určitě nebudu mít tendenci mu moc radit," doplnil.

Finále Světového poháru v orientačním běhu - sprint v Mladé Boleslavi:
Muži:
1. Leandersson (Švéd.) 14:53
2. Michiels (Belg.) -7
3. M. Kyburz (Švýc.) -8
4. Regborn (Švéd.) -19
5. M. Hubmann (Švýc.) -23
6. Niemi (Fin.) -26
...
14. Král -50
19. Minář -59
22. Nykodým -1:00
33. Kubát -2:02
38. Petržela (všichni ČR) -3:08
Konečné pořadí SP:
1. M. Kyburz
2. D. Hubmann (Švýc.)
3. Lundanes (Nor.)
...
5. Král
11. Nykodým
Ženy:
1. Alexanderssonová (Švéd.) 14:51
2. Sianojaová (Fin.) -22
3. Wyderová (Švýc.) -26
4. Ohlssonová (Švéd.) -43
5. Jakobová (Švýc.)
a Kadanová (Rak.) obě -47
...
10. Janošíková -1:06
14. Knapová -1:23
19. Horčičková -1:31
27. Indráková -2:08
29. Kosová (všechny ČR) -2:16
Konečné pořadí SP:
1. Alexanderssonová
2. Ohlssonová
3. Gemperleová (Rus.)
...
15. Knapová
18. Horčičková
27. Kosová

Reklama