Hlavní obsah

Severní a Jižní Korea se budou společně ucházet o OH 2032

Jižní Korea a KLDR se hodlají společně ucházet o právo uspořádat olympijské hry v roce 2032. Sportovní funkcionáři obou zemí se na páteční schůzce, na níž plánovali i další starty společných týmů v mezinárodních soutěžích, rozhodli o záměru oficiálně informovat Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Foto: ČOV/Pavel Lebeda

Olympijské kruhy - ilustrační foto.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in se na společné kandidatuře na olympijské hry 2032 shodli už na své zářijové schůzce. Snahu o sbližování obou zemí by mělo podpořit i vyslání společné výpravy na příští olympiádu v Tokiu v roce 2020.

Sportovní propojování obou korejských států by mělo v příštím roce pokračovat. Kombinovaný tým z hráčů ze Severní a Jižní Koreje bude země reprezentovat na mistrovství světa házenkářů v Německu, kam se kvalifikoval jihokorejský celek.

Sportovci z Jižní a Severní Koreje se společně objevili už na slavnostním nástupu při zahájení únorových olympijských her v Pchjongčchangu. Na olympiádě také hrál společný tým hokejistek. Na květnovém MS ve stolním tenisu vytvořily hráčky společné družstvo v semifinále.

Reklama

Související témata: