Hlavní obsah

Posila poprvé vyrazila do boje v českých barvách. A začala slibně

Innsbruck

První start za novou zemi proměnila ve slibný výsledek. Anna Fernstädtová, čerstvá posila pro Česko v zimních sportech, skončila šestá v závodě Interkontinentálního poháru ve skeletonu v Innsbrucku. Stejně jako na olympiádě v Pchjongčchangu, kde ještě rodačka z Prahy závodila za Německo.

Foto: archiv Anny Fernstädtové

Anna Fernstädtová

Článek

V závodě nižší kategorie startovala řada hvězd, pořadí ovládly závodnice úspěšné na letošních ZOH v Pchjongčchangu. V Innsbrucku vítězná Rakušanka Janine Flocková byla v Koreji čtvrtá, tentokrát druhá Laura Deasová z USA získala na ZOH bronz. Za třetí Sophií Griebelovou skončila Fernstädtová v rakouském korytu jen o 27 setin sekundy.

Pro překvapivý přestup do Česka se rozhodla před touhle sezonou, přestože u nás není žádná dráha a reprezentace vlastně ani neexistovala.

"V Německu byla velká konkurence a bylo hodně důvodů pro změnu," vysvětlovala před časem česky velmi dobře mluvící závodnice, jejíž otec pochází z Německa a matka z Čech.

V Německu ji svazovaly i problémy s trenérem, které tamní svaz prý nechtěl řešit. „Mě to takhle nebavilo, ale se sportem jsem končit nechtěla. A když jsem zjistila, že půjde jezdit za Česko, tak jsem neváhala."

Přípravu absolvovala i s bobisty, pod které organizačně skeleton spadá. Coby nenápadná Anička se víceméně stala členkou jejich týmu. A před dnešním startem závodnici, která 23. 11. oslaví dvaadvacáté narozeniny, kolegové také náležitě drželi palce.

V dosavadní kariéře se stala i juniorskou mistryní světa na letošním lednovém šampionátu ve Sv. Mořici. K jejím úspěchům patří i bronz z juniorského MS v roce 2016 a třetí místo v týmové soutěži na seniorském šampionátu v loňském roce.

V sezoně má jasný plán: z dosavadní reprezentační nicoty zajistit českým barvám účastnické místo ve Světovém poháru.

„V Německu to nebyl problém, ale jak Česko nikoho nemělo, musím kvótu teprve vybojovat. Je k tomu třeba být do 45. místa na světě," uvedla před časem.

V pátek se jede další závod Interkontinentálního poháru, o víkendu může Fernstädtová sbírat body do žebříčku pro postup do SP v Evropském poháru rovněž v Innsbrucku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články