Hlavní obsah

Smělá Anička dojela na stupně. Poprvé v českých barvách

Winterberg

Slibné pokračování. Dvakrát stupně vítězů, dvakrát cenná třetí příčka. Anna Fernstädtová zažívá úspěšný vstup do nové fáze kariéry v českých reprezentačních barvách. Rodačka z Prahy léta jezdila za Německo, před letošní sezónou změnila dres. Coby juniorská mistryně světa a šestá z letošních her v Pchjongčchangu už směle sbírá cenná umístění za český tým, naposledy v Interkontinentálním poháru v německém Winterbergu. Zimní sport u nás možná získal adeptku na medailový zisk na vrcholné události.

Foto: archiv Anny Fernstädtové

Anna Fernstädtová, nově reprezentantka Česka.

Článek

Pro boby i skeleton, které organizačně spadají po jeden svaz, byl minulý týden mimořádně vydařený. Čtyřbob vedení Dominikem Dvořákem vyhrál závod Amerického poháru v Park City, na dálku pak mohl fandit nové kolegyni, kterou přibral v létě do přípravy.

„Úspěšný týden našeho sportu dnes korunovala Anna," oceňovali na sítích bobisté výsledkové vzepjetí. „Dvěma třetími místy si dala Anička ten nejlepší dárek k včerejším narozeninám," připomněli i páteční dvaadvacetiny nové reprezentační kolegyně.

Ve Winterbergu dvakrát nestačila jen na bronzovou medailistku z OH v Pchjongčchangu Lauru Deasovou z Británie a Rakušanku Janine Flockovou, vicemistryni světa z roku 2016. I celkově je Fernstädtová třetí.

Českou republiku, odkud pochází její matka, se překvapivě rozhodla reprezentovat před sezonou, ač u nás není žádná dráha a reprezentace vlastně ani neexistovala. To vše zdůvodňovala i problémy s trenérem. „Mě to takhle nebavilo, ale se sportem jsem končit nechtěla. A když jsem zjistila, že půjde jezdit za Česko, tak jsem neváhala."

Předminulý týden skončila při prvních startech pod českou vlajkou pátá a šestá na Interkontinentálním poháru v Innsbrucku. Cíl má jasný, dostat české barvy z reprezentační nicoty do elitního Světového poháru, kam zatím nemůže.

„V Německu tohle nebyl problém, ale jak Česko nikoho nemělo, musím kvótu teprve vybojovat. Je k tomu třeba být do 45. místa na světě," uvedla před časem.

Ukázat se v plné parádě může na mistrovství Evropy v Königsee v lednu i při březnovém světovém šampionátu v kanadském Whistleru.

Reklama