Hlavní obsah

Lidé se v Brně rozloučili s olympijskou vítězkou Růžičkovou

Brno

Blízcí i přátelé se dnes naposledy rozloučili s Věrou Růžičkovou, olympijskou vítězkou v soutěži družstev ve sportovní gymnastice z Londýna 1948. V obřadní síni brněnského krematoria stála čestná sokolská stráž, na obrazovce lidé viděli fotografie z různých životních období úspěšné sportovkyně a sokolské činovnice. Růžičková zemřela 24. listopadu po krátké nemoci, bylo jí 90 let.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Sportovní manažer Vladimír Koudelka byl mezi těmi, kteří se v obřadní síni brněnského krematoria naposledy rozloučili s olympijskou vítězkou ve sportovní gymnastice z roku 1948 Věrou Růžičkovou.

Článek

Do obřadní síně dnes přišly desítky sportovců různých generací, třeba trojskokanka Šárka Kašpárková, cyklista a olympijský vítěz Jiří Daler nebo krasobruslař Karol Divín. Mezi smutečními hosty byla také brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Lidé při čekání na smuteční obřad hovořili o Růžičkové jako o houževnaté, čestné, ale také přátelské a usměvavé ženě.

Věra Růžičková byla v Londýně v 19 letech nejmladší členkou týmu. Na olympiádu cestovala jako náhradnice, její osud však změnila tragédie kamarádky Elišky Misákové, u které cestou do Londýna propuklo onemocnění obrnou. Místo ní pak v základní sestavě zaskočila právě Růžičková.

"Vždy s dojetím vzpomínala na to, že při závodu tehdy všechny členky družstva bojovaly hlavně za Elišku," řekl dnes Michal Doležel, místostarosta Sokola Brno I. Na zlato gymnastek ale padla pachuť smutku, neboť brzy po skončení soutěže Misáková zemřela.

I když po nástupu komunistů k moci nemohla tělovýchovná jednota Sokol dále existovat, Růžičková podle Doležela zůstala věrná sokolským myšlenkám, sama sportovala a ke sportu vedla i druhé. "Později patřila k hybným silám při obnově Sokola Brno I," uvedl Doležel. Růžičkovou si pamatuje jako noblesní dámu s přirozeným respektem, milým úsměvem a smyslem pro čest a fair play.

Růžičková byla všestrannou sportovkyní, vedle gymnastiky se věnovala plavání, skokům do vody a po druhé světové válce hrála i první basketbalovou ligu v SK Židenice. Později působila v gymnastice jako trenérka, byla také mezinárodní rozhodčí.

Reklama