Hlavní obsah

Korejské curlerky se zbavily trenérů, kteří jim ubližovali. Hráčky musely odevzdávat mobily

Praha

Kvůli obvinění ze slovních útoků a vykořisťování odstoupili trenéři korejských curlerek, které šokovaly druhým místem na olympijských hrách v Pchjongčchangu. K rezignaci se připojil i otec trenérky a místopředseda národního curlingového svazu, který se za chování celé trojice omluvil.

Foto: LaPresse

Korejské curlerky se zbavily trenérů, kteří jim ubližovali

Článek

Funkcionář Kim Kjong-to slíbil, že bude plně spolupracovat na současném vyšetřování, které po vypuknutí aféry zahájily národní olympijský výbor a ministerstvo sportu.

Skandál odstartoval nedávno dopis, v němž si populární "Česnekové dívky" stěžovaly na nedodržování lidských práv ze strany zástupců svazu a trenérů. Uvedly, že jim trenérka Kim Min-čong a její manžel Čang Pan-sok kontrolovali poštu, zadržovali dárky od fanoušků a spolu s Kim Kjong-tem řídili svaz jako rodinný podnik. Stěžovaly si rovněž, že nedostaly odměny.

"Upřímně se jim omlouvám za to, že jsem jim ublížil svým chováním. Okamžitě se svou rodinou curling opouštíme. Doufám, že kvůli mně zájem o curling neopadne," uvedl Kim Kjong-to v prohlášení.

Hráčky pocházející z odlehlé provincie známé díky pěstování česneku způsobily díky stříbru z Pchjongčchangu, kde prohrály až ve finále se Švédskem, v Koreji obrovskou vlnu zájmu o curling.

Jejich popularita stoupla během her tak, že jim trenéři raději vzali mobily, aby se nerozptylovaly. Po olympiádě dostaly hráčky mnoho nabídek na účinkování v reklamách. V srpnu však neuspěly na domácím šampionátu a na mezinárodní scéně od té doby chybí. Podle agentury AFP hledají nové trenéry.

Reklama

Související témata: