Hlavní obsah

Světová esa parkuru míří do Prahy. Speciální povrch přivezlo čtyřicet kamionů

Praha

Největší akce světové série v parkurovém skákání už doslova klepe na dveře. Zatímco ještě v neděli bojovali florbalisté v pražské O2 areně o titul světových šampionů, v pondělí dopoledne už byla libeňská hala plná dělníků, kteří připravují interiér na prestižní Global Champions Prague Playoffs 2018.

Foto: Josef Malinovský

Anna Kellnerová na koni Silverstone při závodě v Monaku.

Článek

Samotné přípravy na jezdeckou galashow, která se uskuteční od čtvrtka do neděle, však začaly už minulý týden v pátek. Vedle haly vyrostly na parkovišti mobilní stáje a také stan pro opracoviště, což je místo, kde se kůň rozeskáče před závodem.

„Stáje musí být na nejvyšší špičkové úrovni. Jsou vytápěné, je do nich zavedená elektřina, teplá voda i sprchy pro koně," připomíná Jan Andrlík, předseda organizačního výboru Global Champions Prague Playoffs 2018. Pod stáje se umisťuje koberec, aby koně neleželi na studené zemi. Teplota uvnitř pak bude o trochu vyšší než venkovní. „Rozdíl je přibližně deset stupňů. Takže v případě nuly bude teplota v nich činit kolem deseti, dvanácti stupňů," říká.

První ze čtyř závodních dnů odstartuje na kolbišti v O2 areně už ve čtvrtek a organizátoři tak mají pouhé tři dny, aby interiér nachystali pro elitní světové jezdce a koně. Vůbec nejsložitější je příprava povrchu. „Jde o speciální křemičitý písek smíchaný s geotextilií a vlákny, které povrch nadlehčí," vysvětluje Andrlík s tím, že se do haly začne písek navážet v pondělí večer.

„Vzhledem ke klimatickým podmínkám jsme ho přivezli už týden před jeho instalací. Momentálně je v meziskladu u Prahy, dopravilo ho sem asi čtyřicet kamionů z Torgau," přidává. Náklady na proměnu O2 areny a jejího okolí se pohybují kolem padesáti milionů korun a na celé přípravě se podílí přes 500 lidí. První koně dorazí do Prahy v úterý odpoledne.

Reklama

Související témata: