Hlavní obsah

Jachta Wild Oats XI o vítězství ve slavném závodu nepřijde

Hobart

Maxijachta Wild Oats XI na rozdíl od loňska unikla dodatečnému trestu a její posádka tak s konečnou platností může slavit rekordní deváté vítězství v tradiční regatě Sydney - Hobart. Lodi hrozil postih kvůli tomu, že neměla během celého závodu zapnutý systém udávající aktuální polohu (AIS), což odporuje pravidlům.

Foto: Carlo Borlenghi, ČTK/AP

Maxijachta Wild Oats XI v 74. ročníku tradiční regaty Sydney - Hobart.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jachta Wild Oats XI o vítězství v regatě Sydney - Hobart nepřišla

Na to, že Wild Oats XI nevysílala GPS signál, upozornila druhá loď v pořadí Black Jack. Závodní komise proto podala proti vítězné jachtě protest, který dnes ale mezinárodní jury zamítla jako neplatný. Správně totiž měli oficiální stížnost podat zástupci Black Jacka.

Posádka Wild Oats XI se nařčení z porušení pravidel bránila tím, že AIS v průběhu regaty signalizoval, že vysílá. Maxijachta pod vedením australského kapitána Marka Richardse vyhrála 74. ročník závodu v čase 1 den, 19 hodin, 11 minut a 14 sekund. Black Jack v cíli zaostala o 28 minut, třetí byl loňský vítěz Comanche.

Wild Oats XI dojela do cíle po zhruba 1170 km první i loňském ročníku, ale o prvenství ve prospěch Comanche dodatečně přišla kvůli penalizaci za nebezpečný manévr.

Reklama

Související témata: