Hlavní obsah

Nor Carlsen obhájil titul mistra světa v bleskovém šachu

Nor Magnus Carlsen zůstává mistrem světa v bleskovém šachu. Dvoudenním turnajem v Petrohradě prošel jako jediný bez porážky, z 21 partií dokázal třináct vyhrát a osmkrát remízoval. Zopakoval tak loňský triumf z Rijádu a celkově v této variantě královské hry, v níž mají šachisté na své tahy jen tři minuty, zvítězil už počtvrté.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Magnus Carlsen z Norska na šampionátu v Petrohradu.

Článek

Carlsen, který letos obhájil titul mistra v klasickém šachu, si spravil chuť po nepříliš vydařeném účinkování v rapid šachu, v němž obsadil stejně jako před rokem až páté místo.

O rozruch se staral Polák Jan-Krzystof Duda, přestože byl nasazen až jako číslo 32. Dvacetiletý šachový talent, který nastupuje v české extralize za Pardubice, sice první den prohrál s Carlsenem a s Rusem Pjotrem Svidlerem, ale pak předvedl nevídanou sérii osmi vítězství za sebou a jako jediný až do posledního kola ohrožoval pozici fenomenálního Nora. Třetí skončil stejně jako v rapidu Američan Hikaru Nakamura.

Soutěž žen se stala kořistí Rusky Kateryny Lagnové, která šampionát vyhrála už v roce 2010 ještě v barvách Ukrajiny. Také ona v 17 kolech ženského turnaje ani jednou neprohrála. Překvapivé stříbro stejně jako v rapidu vybojovala Sarasadat Chadelmalšarjehová z Íránu. Mistryně světa Číňanka Ťü Wen-ťün skončila až devátá.

Konečné pořadí mistrovství světa v bleskovém šachu v Petrohradě:
Muži:
1. Carlsen (Nor.) 17
2. Duda (Pol.) 16,5
3. Nakamura (USA) 14,5
4. Aronjan (Arm.)
5. Svidler (Rus.) 14
6. Něpomjaščij (Rus.) 14
Ženy:
1. Lagnová (Rus.) 13,5
2. Chadelmalšarjehová (Írán) 13
3. Lej Tching-ťie (Čína) 12,5

Reklama

Související témata: