Hlavní obsah

Favorizovaný Van Gerwen je potřetí mistrem světa v šipkách

Londýn

Šipky a hospodská zábava? Ale jděte. Je to sport a můžete si v něm vydělat pořádný ranec. Mistrem světa v šipkách je potřetí v kariéře Michael van Gerwen. Devětadvacetiletý Nizozemec potvrdil na šampionátu v Londýně roli největšího favorita a ve finále porazil 7:3 domácího Brita Michaela Smithe. Na konto si nyní připíše čtrnáct milionů korun.

Foto: Steven Paston, ČTK/AP

Mistrem světa v šipkách je potřetí v kariéře Nizozemec Michael van Gerwen.

Článek

Světová jednička Van Gerwen navázal v komplexu Alexandra Palace na své triumfy z let 2014 a 2017. Třetím titulem se osamostatnil na druhém místě historických tabulek za legendárním čtrnáctinásobným šampionem Philem Taylorem.

"Lepší pocit než tenhle asi mít nemůžu. Hodně jsem kvůli tomu dřel," uvedl Van Gerwen, kterému nepřáli fanoušci. Raději by viděli na trůnu jeho rivala. "Samozřejmě jsem byl trochu nervózní. Myslím, že teď potřebuju dovolenou, zasloužil jsem si ji," dodal. Za triumf dostal šek na 500 000 liber (14 milionů korun), pětinu z celkové dotace 2,5 milionu liber.

Foto: Steven Paston, ČTK/AP

Nizozemský šipkař Michael van Gerwen v akci během finále mistrovství světa.

Steven Paston

Van Gerwen, přezdívaný Mighty Mike, měl drtivý nástup do finále a ujal se vedení 4:0. Smith ve svém prvním duelu o titul dokázal následně snížit na 2:4, ve zbytku zápasu už ale uhrál jen jeden set, jelikož několikrát nedokázal dotáhnout do konce slibně rozjetý leg.

Loňský šampion Rob Cross přišel o šanci na obhajobu porážkou už v osmifinále. Na 26. mistrovství světa organizace PDC startoval po jedenácti letech také Čech, Karel Sedláček vypadl hned v prvním kole.

Reklama

Související témata: