Hlavní obsah

Zástupci WADA se podle ruských úřadů tento týden vrátí do Moskvy

Moskva

Zástupci Světové antidopingové agentury WADA se ve středu vrátí do Ruska, aby se pokusili získat požadovaná data z moskevské laboratoře. Oznámil to dnes ruský ministr sportu Pavel Kolobkov s tím, že zbývá vyřešit jen nutné technické detaily.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Budova ruské antidopingové laboratoře v Moskvě. Ilustrační snímek.

Článek

Rusko mělo zajistit přístup k záznamům o prováděných testech ruských sportovců do silvestrovské půlnoci. Tuto podmínku ale nesplnilo a ruské antidopingové agentuře RUSADA proto nyní hrozí další suspendace.

WADA na začátku nového roku oznámila, že bude situací řešit v následujících týdnech. Nezávislá komise WADA se sejde 14. a 15. ledna v Montrealu, jejím doporučením se pak bude zabývat výkonný výbor WADA. Někteří sportovci ale považují takové průtahy za zbytečné a požadují okamžité obnovení suspendace RUSADA.

Delegace WADA získala poprvé přístup do moskevské laboratoře na konci listopadu. Na předání dat se ale její zástupci s ruskými úřady nedohodli. Před Vánoci nevyšel ani druhý pokus o získání slibovaných informací. Ruská strana podle WADA trvala na tom, že vybavení delegace ke stažení dat nemělo potřebné certifikáty, vyhovující ruským zákonům.

Informace ze systému LIMS měly přispět k objasnění rozsahu státem podporovaného systematického dopingu v ruském sportu.

Reklama