Hlavní obsah

Kvůli dopingu přišel o zlaté medaile. Zůstává ale olympijským vítězem, potvrdil soud v Moskvě

Moskevský odvolací soud potvrdil, že bobista Alexandr Zubkov může na ruském území dál užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze. Arbitrážní soud pro sport (CAS) přitom Zubkovovy výsledky ze Soči 2014 kvůli dopingu zrušil, podle ruských civilních soudů však toto rozhodnutí nebylo správné.

Foto: Profimedia.cz

Ruský bobista Alexandr Zubkov.

Článek

Proti listopadovému verdiktu prvoinstančního moskevského soudu se odvolal Ruský olympijský výbor. Ten se obává, že by soudní rozhodnutí mohlo vést k dalším sankcím ze strany MOV, neboť mohou vzniknout pochyby, zda Rusko skutečně dodržuje hlavní principy boje proti dopingu.

Mezinárodní olympijský výbor Zubkova předloni diskvalifikoval a odebral mu zlaté medaile z dvojbobů i čtyřbobů. Bývalý pilot a současný šéf národní federace Zubkov doping popřel a odvolal se k CAS. Arbitráž sice zrušila jeho doživotní distanc na OH, ale diskvalifikaci ze Soči potvrdila.

MOV dál trvá na tom, aby Zubkov obě medaile ze Soči vrátil. "Za závazné považujeme rozhodnutí CAS, proti němuž se nikdo neodvolal," citovala prohlášení olympijského výboru agentura AP.

Reklama