Hlavní obsah

WADA rozhodne o osudu ruské agentury 22. ledna

Světová antidopingová agentura WADA rozhodne 22. ledna o osudu ruské agentury RUSADA. Té hrozí opětovná suspendace kvůli nedodržení termínu předání dat z moskevské laboratoře. Do konce minulého roku se tak nestalo, Rusové data zpřístupnili tříčlennému týmu WADA až v tomto týdnu.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Budova ruské antidopingové laboratoře v Moskvě. Ilustrační snímek.

Článek

V pondělí a v úterý bude o možných konsekvencích jednat nezávislá komise WADA v Montrealu. Jejím doporučením se pak bude zabývat výkonný výbor WADA a 22. ledna zveřejní závěr.

Informace z dat moskevské laboratoře by měly přispět k objasnění rozsahu státem podporovaného systematického dopingu v ruském sportu. Jejich zpřístupnění bylo klíčovou podmínkou WADA, když v září podmínečně zrušila suspendaci RUSADA trvající od roku 2015.

Už tehdy WADA čelila kritice ze strany sportovců a antidopingových organizací. Ta zesílila poté, co do konce roku všechny pokusy o získání dat ztroskotaly. Naposledy před Vánoci podle WADA ruská strana odložila zpřístupnění dat kvůli tmu, že inspektoři neměli certifikaci vyhovující ruským zákonům.

Reklama