Hlavní obsah

Třináctiletá krasobruslařka ovládla šampionát USA. Fenomenální talent, žasla olympijská vítězka

Když dohrála hudba, nevěděla, zda se má smát, či plakat. Není divu. Teprve třináctiletá krasobruslařka Alysa Liuová předvedla fantastickou jízdu a celá hala z ní byla paf. I rozhodčí výkon mladičké závodnice náležitě ocenili vysokým hodnocením, a Liuová se tak stala v Detroitu historicky nejmladší vítězkou amerického šampionátu.

Foto: Profimedia.cz

Alysa Liuová.

Článek

Krasobruslařskému světu vládnou stále mladší a mladší závodnice. Zatímco minulý týden vyhrála mistrovství Evropy šestnáctiletá Ruska Sofia Samodurorová, ve stejnou dobu kralovala americkému šampionátu ještě o tři roky mladší Alysa Liuová. Ta se stala nejmladší vítězkou v historii mistrovství USA.

Zajela perfektní volnou jízdu, ve které zvládla i dva trojité axely, z nichž jeden byl v kombinaci. Poté, co se uklonila divákům a objala svou trenérku, čekala netrpělivě na hodnocení. Když pak na tabuli uviděla známky od rozhodčích, nemohla vysokému bodovému zisku uvěřit a tvář ukryla do dlaní.

Talentovaná juniorka si za krátký program a volnou jízdu vysloužila dohromady přes 217 bodů a zapsala se do historie. Do té doby nejmladší krasobruslařkou, která ovládla šampionát USA, byla Tara Lipinská. Olympijská vítězka své nástupkyni přišla osobně poblahopřát a nemohla ji vynachválit. „Je mi ctí, že můj rekord překonala právě Alysa, je to fenomenální talent,“ prohlásila Lipinská na webu The New York Times.

A co na to nová americká mistryně, která začala bruslit v pěti letech. „Jsem nadšená, kolik bodů jsem dostala. Jsem šťastná, že jsem překonala svůj osobní rekord. Všechna tvrdá práce se mi vyplatila,“ uvedla po závodě.

Reklama