Hlavní obsah

Nevím, jak to Petr dělá, říká Sáblíková

Hamar

Povzbuzení. Radost. Směle k medailovým cílům na vrcholné události zimy může vzhlížet rychlobruslařka Martina Sáblíková po prvním triumfu v sezoně. Na trojce v Hamaru v rámci SP nenašla přemožitelku.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Martina Sábliková v Hamaru na trati 3000 m.

Článek

"Zdá se, že forma jde správným směrem. Nevím, jak to Petr (trenér Novák) dělá, protože jsem se cítila dobře. Vše se ukáže až příští týden ve čtvrtek a v sobotu, ale jsem ráda za to, jak se mi dnes jelo. V hlavě si uchovám pocit, že je to dobré a že se mnou musí počítat," uvedla Sáblíková.

Světový pohár v Norsku je pro jedenatřicetiletou Sáblíkovou poslední prověrkou před vrcholem sezony, kterým bude příští týden v Inzellu mistrovství světa na jednotlivých tratích v Inzellu.

Druhou Rusku Natalii Voroninovou porazila o více než sekundu a půl. Po prvním triumfu v sezoně se trojnásobná olympijská vítězka vrátila do čela průběžného pořadí.

Na startu nebyly její tradiční soupeřky na dlouhé trati Ireen Wüstová či Antoinette de Jongová z Nizozemska a Italka Francesca Lollobrigidová.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Martina Sábliková v Hamaru na cestě k vítězství na trati 3000 m.

Sáblíková nastoupila v předposlední rozjížďce s Kanaďankou Isabelle Weidemannovou a dosud vedoucí ženu SP na dlouhých tratích za sebou nechala o šest vteřin. Časem 4:02,177 se dostala do čela a už ji neporazily ani závodnice z poslední jízdy.

"Neříkám, že jsem jela technicky úžasně, protože tam nějaké chyby byly, ale pocitově to bylo dobré. Jsem hrozně ráda hlavně za ten pocit, protože jízda byla dobrá. Normálně si dvě kola do cíle říkám, že už nemůžu, ale teď jsem mohla," hodnotila spokojeně.

Závod SP Sáblíková vyhrála po bezmála dvou letech. Naposledy se z vítězství radovala v březnu 2017 ve Stavangeru, kde ovládla trojku v pohárovém finále.

"Samozřejmě, že mi hned problesklo hlavou, že jsem vyhrála asi po dvou letech. Užívala jsem si to, má to pro mě ohromnou cenu," řekla Sáblíková, která se v průběžném pořadí SP posunula z třetího místa na první.

"Když člověk vede, tak je to samozřejmě super. Musím ale říct, že teď to zrovna v hlavě nemám. Teď spíše myslím na mistrovství světa příští týden, ale samozřejmě je to výborná výchozí pozice do posledního závodu," uvedla rodačka z Nového Města na Moravě, která bude v březnu v Salt Lake City usilovat o dvanáctý triumf v seriálu.

Před druhou Voroninovou má ale náskok jen 11 bodů. "Rozdíly jsou malinkaté, takže se rozhodne tam. Body se budou jedenapůlkrát násobit, takže je vše otevřené. Z první trojky mě snad už nikdo nevyřadí, ale teď je to daleko," řekla Sáblíková.

Reklama