Hlavní obsah

Softbalistky znají los ME a kvalifikační cestu k olympiádě

Praha

České softbalistky znají postupový klíč pro olympijské hry a čeká je náročné léto. Během července musí na evropském šampionátu v Ostravě skončit do šestého místa a o dva týdny později vyhrát olympijskou kvalifikaci v nizozemském Utrechtu. Jen v tom případě si zajistí účast v Tokiu v roce 2020.

Foto: Czech Softball

České softbalistky znají postupový klíč pro olympijské hry.

Článek

Víkendový los mistrovství Evropy rozhodl, že v základní skupině Češky narazí na Švédsko, Francii, Belgii, Slovensko a Litvu. "Je to určitě dobrý los. V pozdějších fázích počítáme, že se o první místa porveme s Itálií, Velkou Británií, Nizozemskem nebo s Irskem či Řeckem. Rozhodně budeme útočit na titul, když hrajeme před domácím publikem," řekl reprezentační trenér Vojtěch Albrecht v tiskové zprávě.

Skončit do šestého místa by neměl být pro softbalistky problém. Na uplynulých šesti ME byly vždy do čtvrté příčky. Loni si zvedly sebevědomí vítězstvím v přípravném turnaji Super 6 za účasti evropské špičky.

Finální podoba olympijské kvalifikace, v které evropské týmy doplní dva celky z Afriky, se určila koncem ledna. Oproti předpokladům se rozhodující kvalifikační turnaj uskuteční v létě. Softbalistky nejprve od 30. června sehrají mistrovství Evropy v Ostravě, šestidenní kvalifikační turnaj v Nizozemsku je naplánován od 23. července.

"Počítali jsme s tím, že kvalifikace proběhne na podzim. Dva nesmírně důležité turnaje nahuštěné v několika týdnech není ideální řešení," uvedl Albrecht. "Vyhrálo lobby týmů s hráčkami se dvěma pasy. Nebudou mít problém se utrhnout ze zámořských univerzit a zvládnout v Evropě šampionát i kvalifikaci."

Reprezentace sází na soudržnost týmu a opírá se o výkony nadhazovačky Veroniky Peckové. Pro trenéry tak bude klíčové, aby oba turnaje vydržela a zvládla ve formě. "Věříme, že na to máme. Misi Tokio 2020 dotáhneme do úspěšného konce a vybojujeme první olympijskou účast pro český softbal," řekl Albrecht.

Reklama