Hlavní obsah

Dýchej, ať se nezblázníš! Odměnou za devatenácté zlato bylo setkání s bratrem a večer s rodinou

Inzell

Šťastná z desátého světového titulu v závodě na pět kilometrů v řadě, současně zničená výkonem na hranici možností! Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková po sobotním zisku druhého zlata na šampionátu v jednotlivých tratích v německém Inzellu sotva stála na nohou. „Mám obrovské křeče. Jsem ráda, že stojím. Drží mě jen euforie. Místo nohou mám dva kameny. Těším se na kolo, abych se vyjela a uvolnila," vykládala jednatřicetiletá šampionka, když opouštěla ovál Max Aicher Areny v bavorském městečku.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Další zlato! Martina Sáblíková vybojovala na MS v Německu první místo na trati 5000 metrů a dosáhla na devatenáctý světový primát v kariéře.

Článek

Prožila famózní odpoledne. Přitom nijak netajila, že hodiny předcházející sobotnímu závodu byly hodně nezvyklé. Byť se startovalo už krátce po poledni, Sáblíková proti všem zvyklostem zamířila na ovál už během dopoledne, což obyčejně při tak časném termínu bitvy o medaile nedělá.

„Protože normálně dopoledne spím. Jenže jsem v pátek usnula už před desátou hodinou. Byla jsem děsně vyčerpaná, přitom nevím z čeho. Vždyť já byla v pátek na ledě jen chviličku, a pak jsem pětačtyřicet minut šlapala na kole. Přesto se dostavila děsná únava. V sobotu jsem pak byla už před osmou vzhůru, proto jsem si šla zabruslit. Nechtěla jsem až do startu jen ležet na pokoji," vysvětlovala.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Zlato je na krku. Martina Sáblíková vybojovala na MS v Německu první místo na trati 5000 metrů a dosáhla na devatenáctý světový primát v kariéře.

Když se do areny vrátila k útoku na desátý titul v řadě z pětikilometrové trati, rozplakalo ji setkání s bratrem. „Viděli jsme se prvně od čtvrtečního triumfu v závodě na trojce," vysvětlovala.

Pak dostala těžký direkt od Esmee Visserové, nizozemské rychlobruslařky, která časem 6:46:14 minuty vytvořila osobní rekord a dostala Sáblíkovou pod obrovský tlak. „Tohle nikdy nemůžu zajet," říkala jsem si, vyprávěla pak s odstupem Sáblíková.

Foto: Kneffel Peter, ČTK

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková na trati 5000 metrů na MS v německém Inzellu.

Předvedla famózní start. Když však do cíle její rozjížďky, která byla poslední v závodě, zbývalo 1600 metrů, měla se soupeřkou shodný čas. „V posledních čtyřech kolech jsem se snažila hlavně pravidelně dýchat. Hodně jsem se koncentrovala, aby mi šel dech do rytmu a já se z toho nezbláznila," popisovala s úsměvem.

Když prolétla nad cílovou čarou a viděla, že je staronovou šampionkou, vystřelily její ruce zaťaté v pěst ke stropu haly. Od roku 2007 nenašla na pětikilometrové distanci při závodě na mistrovství světa přemožitelku. Celkově získala na šampionátech už devatenácté zlato!

„Pořád se zdráhám uvěřit," říkala se zlatou medailí na krku a připomínala, že ještě v průběhu jarní části minulé sezony ji deptaly obrovské zdravotní trable. „Nevěřila bych, že mohu získat na šampionátu zlato, natož dvě. Ani po vítězství na trojce jsem nepropadala žádné přehnané euforii," přesvědčovala Sáblíková a těšila se na odměnu za mistrovské tituly.

Přestože trojnásobná olympijská vítězka popáté v kariéře získala na mistrovství světa double v podobě titulu z tříkilometrového i pětikilometrového závodu, nečekejte žádnou rozmařilost! „Půjdu konečně za bráchou, sobotní večer pak prožiju s rodinou, která za mnou do Inzellu dorazila. V neděli pak vyrazím na led s týmovou kolegyni Nikolou Zdráhalovou a budu ji podporovat v jejích závodech, jako ona podporovala mě. Nic speciálního nepotřebuji," říkala devatenáctinásobná mistryně světa.

Reklama

Související témata: