Hlavní obsah

Vrátila se ještě silnější. Může atakovat světový rekord, raduje se trenér Sáblíkové

Inzell

V očích měl slzy! Rychlobruslařka Martina Sáblíková opouštěla scénu mistrovství světa v německém Inzellu s druhou zlatou medailí. V průběhu sobotního odpoledne ohromila svět výkonem v závodě na pět kilometrů, při němž zajela druhý nejlepší výkon historie. „Martina nepropadla panice pod dojmem výkonu Visserové," rozplýval se český trenér Petr Novák nad představením trojnásobné olympijské vítězky.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková se raduje s trenérem Petrem Novákem z triumfu na mistrovství světa.

Článek

Byl sobotní závod, v němž vaše svěřenkyně získala jubilejní desáté zlato z mistrovství světa na 5000 metrů, nejdramatičtějším v její kariéře?

Byl to jeden z nejtvrdších závodů, který Martina absolvovala. Odhadovali jsme, že Visserová pojede za šest minut a pětačtyřicet vteřin, což jsme skoro trefili. Martina se připravovala na potřebný výkon. Bylo vidět, že je odhodlaná a jde do závodu tak, aby vybojovala zlato. Nepropadala panice.

S jakou strategií jste do závodu vstupovali?

Plán byl, aby Martina držela výkon na dvaatřiceti sekundách za kolo, což přesně vychází na čas, jehož nakonec dosáhla. Během sobotního dopoledne byla na oválu a jezdila kola za dvaatřicet vteřin, což následně ukázala i v závodě.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Další zlato! Martina Sáblíková vybojovala na MS v Německu první místo na trati 5000 metrů a dosáhla na devatenáctý světový primát v kariéře.

Úvodních dvě stě metrů zvládla česká reprezentantka za 20,08 vteřiny, což byl na její poměry v pětikilometrovém závodě fantastický start.

Jeden z nejrychlejších rozběhů na pětku. Už na podzim jsem říkal, že všechno směřujeme k mistrovství světa. A předvídal jsem atak světového rekordu, což Martina potvrdila.

Jak jste prožíval bitvu o medaili přímo na ledě, když prakticky každé kolo měla Martina Sáblíková stejný čas jako její nizozemská soupeřka?

Visserová na konci zpomalila, poslední kolo jela za třiatřicet vteřin. Jak jsem Martině začal tleskat, věděla, že jede na prvním místě. Poprvé jsem jí tleskal už čtyři kola před koncem.

Martina si v minulých dvou letech prošla velkými zdravotními problémy, kdy měla vleklé potíže se zády a kolenem. Věřil jste, že bude ještě ve stavu schopném vybojovat na jediném šampionátu dvě zlata?

Vyjádřením o schopnosti Martiny atakovat v letošní sezoně světový rekord jsem jasně naznačil, jak moc jí věřím. Když je člověk nemocný, těžko se mu trénuje a složitě se drží na stupních vítězů. Každopádně Martina dokázala vybojovat medaile i se zdravotním limitem. Teď se jen vrátila ještě silnější, než byla.

Reklama

Související témata: