Hlavní obsah

Boxer Valujev má v boji o titul WBA rovnocenného soupeře

BASILEJ

Dalším boxerem, který se pokusí připravit ruského obra Nikolaje Valujeva o titul mistra světa profesionální organizace WBA v těžké váze, bude v sobotu v Basileji Američan Jameel McCline. A odborníci se těší, že Valujev konečně narazí na srovnatelného soupeře, i když "Zvíře z Východu" pořád má v údajích o výšce a váze značně navrch.

Článek

Oba borci dohromady váží 273 kilogramů, což je podle promotérů rekordní součet; poměr činí 150:123 pro třiatřicetiletého Valujeva. Ten se svou výškou 213 centimetrů do ringu mezi provazy neprolézá, ale s oblibou je překračuje, jeho soupeř rovněž narostl do bezmála dvoumetrové výšky.

Valujevův promotér Wilfried Sauerland proto neváhal označit sobotní souboj za historický. "Lidi jsou z toho už teď u vytržení. Bude to největší zápas všech dob, bitva superlativů," prohlásil před oficiálním vážením.

Překonat rekord Rocky Marcina

Valujev, nejtěžší a nejvyšší mistr světa v dějinách, získal mistrovský pás v prosinci 2005 po souboji s Johnem Ruizem. V červnu pak knokautoval vyzyvatele Owena Becka a v říjnu rovněž před časovým limitem porazil Monteho Barretta, který byl téměř o půl metráku lehčí a také výrazně menší.

V profesionálním ringu vyhrál Valujev všech 45 zápasů, k nimž nastoupil, z toho 33 protivníků knokautoval. I proto už hledí do budoucna, daleko za sobotní duel; jeho hlavní metou je totiž překonat legendárního Rockyho Marciana, který měl rekordní bilanci 49:0. "Je to velká výzva. Přitom nejdřív jsem na ten jeho rekord vůbec nemyslel, ale tolik lidí se mě na to už zeptalo, že se z toho opravdu stal můj cíl," řekl Valujev.

McCline: Budu první, kdo ho porazí

McClineovi je šestatřicet a dobře ví, že má nejspíš poslední šanci. Naději mu dávají i Valujevova slova, že s někým tak vysokým ještě neboxoval. "Je pomalý a boxuje mechanicky. To je moje šance, protože já sázím právě na takovou rychlost a výbušnost, jakou ještě nezažil. Budu první, kdo ho porazí," prohlásil sebevědomě McCline.

Ten v roce 2002 podlehl v utkání o titul WBO Vladimiru Kličkovi a o dva roky později Chrisu Byrdovi (IBF). V přípravě si nyní vyzkoušel, co ho čeká, když boxoval s 218 centimetrů vysokým sparingpartnerem Juliusem Longem. Také ruský obhájce tuší, že ho nečeká snadný zápas. "Je velký a hodně zkušený," připustil Valujev. "Ale tvrdit, že vyhraje? Myslet si to samozřejmě může," řekl s lehkým úsměvem.

Snem rodáka z Petrohradu je získat mistrovské pásy všech čtyř hlavních profesionálních organizací. Zbývající světové tituly drží další Rus Oleg Maskajev (WBC), Ukrajinec Vladimir Kličko (IBF) a Američan Shannon Briggs (WBO).

Reklama