Hlavní obsah

Králem českých letců je podle očekávání akrobat Šonka

Praha

Martin Šonka byl vyhlášen nejlepším českým leteckým sportovcem za rok 2018. Vítěz prestižního seriálu Red Bull Air Race a mistr Evropy v letecké akrobacii byl jasným favoritem ankety, kterou vyhrál podruhé. Pomyslnou korunu nejlepšího českého letce převzal na slavnostním galavečeru v Praze od rogalisty Petra Beneše.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nejlepší letečtí sportovci za rok 2018 (zleva) Jaroslav Vostřel, Petr Jonáš, Sabina Cioleková, Martin Šonka, Ivana Baláková, Jan Suchý a Petr Tichý) byli vyhlášeni 14. února 2019 v Praze.

Článek

"Leteckým sportovcem roku jsem teprve podruhé, naposledy to bylo předloni, tedy za rok 2016. Ocenění si vážím a smekám před ostatními sportovci - mistry světa a Evropy v dalších leteckých sportech, o kterých se bohužel tak často jako o tom mém sportu nepíše," uvedl Šonka v tiskové zprávě.

"Máme přitom mistryni Evropy v přesnosti přistání paraglidingu, mistra světa v letecké rally, skvělé mladé letkyně ve větrném tunelu nebo teprve třináctiletého juniorského mistra světa v leteckém modelářství," doplnil Šonka.

O výsledcích tradiční ankety rozhodují komise organizací spravujících letecké sporty v České republice - tedy Aeroklubu ČR, Letecké amatérské asociace ČR a Klubu leteckých modelářů Svazu modelářů ČR.

Vyhlášení nejlepších leteckých sportovců za rok 2018:
Nejlepší letecký sportovec: Martin Šonka.
Paragliding: Ivana Baláková.
Parašutismus: Jiří Gečnuk.
Závěsné létání: Petr Beneš.
Bezmotorové létání: Jaroslav Tomaňa.
Balónové létání: Jan Suchý.
Letecké modelářství: Jaroslav Vostřel ml.
Motorový paragliding: Luboš Halama.
Letecká akrobacie: Martin Šonka.
Ultralehké létání: Jiří Krajča.
Všeobecné letectví: Petr Jonáš a Marek Velát.

Reklama

Související témata: