Hlavní obsah

Na hrách 2024 v Paříži může mít olympijskou premiéru breakdance, v programu má být i sportovní lezení

Praha

V roce 2024 v Paříži by mohl mít na olympijských hrách premiéru breakdance. Organizátoři chtějí mít v programu také sportovní lezení, skateboarding a surfing. Jejich návrh na doplnění obvyklé skladby olympijských sportů musí schválit Mezinárodní olympijský výbor.

Foto: Lukáš Bíba

Český lezec Adam Ondra

Článek

Ve skateboardingu, surfingu a sportovním lezení se bude pod pěti kruhy poprvé soutěži příští rok v Tokiu. Dalším novým sportem na hrách v Japonsku bude karate, zatímco baseball se díky volbě pořadatelů do programu vrátí po dvanácti letech. Na dalších hrách ale zřejmě bude opět chybět stejně jako karate.

Právě od her v Tokiu umožnil Mezinárodní olympijský výbor pořadatelům podílet se na tvorbě programu a přidat k 28 olympijským sportům jeden nebo více nových.

Velký zájem dostat se na hry v Paříži projevovaly squash, snooker a šachy.

Výhoda pro Francouze a Američany

Zdánlivě překvapivou volbou francouzských organizátorů je breakdance. Akrobatický druh tance vznikl v 70. letech minulého století v USA a postupně získal i soutěžní podobu. Francouzi v něm spolu s Američany patří k nejlepším na světě. Pod pěti kruhy se v breakdance soutěžilo už loni na olympiádě mládeže v Buenos Aires.

Provizorní souhlas se zařazením dodatečných sportů má MOV vyslovit v červnu. Příští rok v prosinci výkonný výbor definitivně potvrdí program her v Paříži.

Reklama

Související témata: