Hlavní obsah

Drsný los! Legendární Koukal s omnácti tituly vyzve hvězdičku, konkurence si oddechla

Praha

Má ve sbírce osmnáct titulů mistra republiky, v Česku je legendou. Naposledy ho ale z trůnu sesadil Daniel Mekbib, a tak se squashista Jan Koukal chystá na tuzemský šampionát tak trochu ve stínu pozornosti. Sám tvrdí, že už je spíš manažer a trenér v jedné osobě, k tomu si přidejte povinnosti tatínka a je jasné, co je pro něj životní prioritou. „Každý zápas bude pro mě jako finále," neskrývá.

Foto: Irena Vanišová

Squashista Jan Koukal má na kontě osmnáct titulů mistra republiky.

Článek

Hubený je pořád, kukuč mladíka zrovna tak. Tím ale podobnost končí. Jan Koukal nejde do mistrovství republiky jako jednička, kdy je cílem všech hráčů dostat suveréna posledních let ze hry. Už nepotřebuje nikomu nic dokazovat. „Hon na Honzu před rokem skončil," připouští i Martin Švec, jeden z favoritů mistrovství.

To ale neznamená, že by Koukalovo jméno nebudilo pozornost. Třeba už v prvním kole narazí na Viktora Byrtuse, nesmírně talentovaného hráče. Éterem se neslo, jak si konkurence oddechla, že los svedl dohromady na úvod právě tuhle dvojici.

Foto: Irena Vanišová

Český squashový talent - Viktor Byrtus.

„Honza Koukal se přihlásil, tak snad bude ve formě. Mezi ním a Byrtusem je snad osmnáctiletý rozdíl, Honza má osmnáct titulů, Viktor je pro změnu jeden z nejlepších hráčů na světě své věkové kategorie," nabízí Tomáš Cvikl, šéf České asociace squashe, jeden z důvodů, proč stojí za to se mistrovství republiky vypravit.

Koukal se určitě nejde turnaje jen tak zúčastnit. To mu prestiž ani sbírka titulů nedovolí, byť toho v poslední sezoně nahrál jen minimum.

„Jsem už hlavně manažerem, starám se o jiné sportovce. A taky trénuju mladé squashisty. Jejich úspěchy mi dělají radost," prohlašuje. Jedním dechem ale dodává, že věří, že nebude hrát na šampionátu jen epizodní roli. „Snad odehraju víc než jeden zápas," usměje se a ve tváři se mu zračí odhodlání porvat se ve skleněném kurtu, co mu síly dovolí.

Hrát se bude od čtvrtka v Galerii Harfa i dalších svou sportovních centrech. Finále je na programu na Harfě v neděli večer, hrát se bude až za tmy, aby měli squashisté vytvořeny ve skleněném kurtu co nejlepší podmínky. Tituly obhajují Daniel Mekbib a Anna Serme.

Reklama