Hlavní obsah

Bitva o OH? Přijde mi, že to je ze strany olympijského hnutí maličko cinknuté, zlobí se šéf

Těžce koušou zklamání. Olympisjký sen se pro squashisty zase minimálně na nějaký čas rozplynul, jejich se sport se v roce 2024 na sportovním svátku velmi pravděpodobně neobjeví. "Je to až neuvěřitelné," posteskl si Tomáš Cvikl, šéf tuzemské asociace nově nazvané Český squash.

Foto: Irena Vanišová

Squashisté se na olympijských hrách v roce 2024 neukážou

Článek

Česká strana dělala všechno možné, aby kampaň Světové squashové federace v boji o olympiádu podpořila. Dokonce ve speciálním projektu vybrala 140 tisíc korun. Ani to nestačilo. Pařížští organizátoři mezi pěti sporty vybrali breakdance, sportovní lezení, skateboarding a surfing. Jejich návrh na doplnění obvyklé skladby olympijských sportů musí schválit MOV.

"Přijde mi, že to je ze strany olympijského hnutí maličko cinknuté. Jestli je pravda, že to pořadatelům nařídili, tak to považuju za neakceptovatelné, neuvěřitelné a skandální. Jako předseda Českého squashe jsem smutný, je to šikmá plocha," konstatoval Cvikl. „Na druhou stranu můžu být šťastný, že nejsme součástí toho cinknutého systému," rýpl si čerstvý padesátník. Informace o tom, jaké sporty se na OH v Paříži objeví, se měly dostat na veřejnost na v březnu, jenže všechno prasklo už o pěkných pár týdnů dříve.

Foto: Irena Vanišová

Úřadující mistr republiky ve squashi - Daniel Mekbib.

Squash by si díky účasti na OH finančně hodně polepšil. Jako malý sport bojuje o každou korunu. Při systému rozdělování peněz pro sport tratí na tom, že je neolympijským sportem. „Dotace pro olympijské sporty rostou, aniž by musely cokoliv splnit. My začínáme třeba na devadesáti procentech," mrzí Cvikla.

Oznámení, že se squash na olympiádu do Paříže nejspíš nedostane, vyšlo najevo pár dnů před zahájením šampionátu v Chicagu. "Načasování bylo divné," řekla Anna Sermeová, která vypadla na MS v 1. kole. V zákulisí mistrovství zaslechla, že breakdance navrhl francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli inkluzi. "Aby se lidé z nižších vrstev, kteří žijí v okolí velkých měst a věnují se této disciplíně, měli možnost prosadit a změnit svou životní situaci. Je to hodně politické," řekla squashistka, která ve Francii žije.

Osmnáctinásobný mistr republiky Jan Koukal si myslí, že by se squash měl především otevřít veřejnosti a být pro lidi zábavou. "Asi budu vybočovat z řady, ale nesdílím hysterický názor, že squash by tam strašně měl být. Měl víc šancí se tam dostat než jiné sporty a nedostal. Kdyby ho tam chtěli, tak už tam dávno je. Je plno sportů, které na olympiádě nejsou, ani o to neusilují a jsou brutálně úspěšné. To by měla být cesta pro squash - vylepšit sport nezávisle na olympiádě," řekl.

Reklama

Související témata: