Hlavní obsah

Během roku se naučil hrát šachy a teď ohromuje svět. Stane se talentovaný uprchlík nejmladším velmistrem?

New York/Praha

Roste šachistům nový velmistr, který to dotáhne tak daleko jako legendární Garri Kasparov, nebo současná hvězda Magnus Carlsen? Je to možné. Teprve osmiletý klučina totiž ohromil svět. Tani Adewumi před pár dny ovládl šampionát státu New York a díky vítězství se bude se svou rodinou moci přestěhovat z útulku do vlastního bytu.

Foto: Sport.cz

Tani Adewumi.

Článek

Šachy hraje osmiletý Tani Adewumi teprve něco málo přes rok, už ale sbírá trofeje. Tu dosud nejcennější vyhrál před pár dny na šampionátu státu New York, když bez jediné prohry ovládl svou věkovou kategorii. Ohromil experty. Šachový trenér Russell Makofsky se okamžitě rozhodl, že tomuto malému chlapci založí účet na pomoc jeho rodině.

Důvod? Tani Adewumi přišel se svou rodinou do Spojených států amerických před dvěma roky. Přesněji řečeno utekl tam. V Nigérii totiž se svými nejbližšími čelil útokům extremistů ze skupiny Boko Haram. Od té doby žil v New Yorku v útulku. Jeho vítězství to ale změní a všichni se budou moci přestěhovat do vlastního bytu.

Na zmíněném kontě je nyní přes sto osmdesát tisíc dolarů (přes čtyři miliony korun), a to Tanimu zajistí mnohem lepší bydlení. „Děkujeme Spojeným státům americkým a všem za podporu,“ uvedla Taniho matka Oluwatoyin Adewumiová v médiích. Právě ona si všimla, jak jejího syna šachy baví.

Tani se je naučil hrát ve škole a každý večer pak ležel na podlaze v útulku a trénoval. Školního učitele Shawna Martineze doslova šokoval, když viděl, jak je vnímavý a jak rychle dělá pokroky. „Pokaždé, když se něco nového naučil, měl z toho radost,“ vyprávěl Martinez.

A tak jeho matka poprosila, zda by malého klučinu vzali do šachového klubu, i když nemají peníze na zaplacení příspěvků. Martinez se přimluvil, Tani byl přijat a mohl se dál zdokonalovat. „Chci být nejmladším velmistrem na světě,“ prohlásil po nedávném vítězství. Podle odborníků se jím může stát. „Dostat se tak rychle na takovouto úroveň, být nejlepším, a to vše bez pořádného zázemí. To jsem ještě nezažil,“ dodal Makofsky.

Reklama