Hlavní obsah

Norský školák v Mexiku deptal šachové hvězdy

MORELIA

O senzaci se na nejlépe obsazeném šachovém turnaji světa v mexickém městě Morelia postaral šestnáctiletý Nor Magnus Carlsen. Porazil i prvního hráče světového žebříčku Bulhara Veselina Topalova a po polovině turnaje se dělí o první místo s Indem Višvánathánem Ánandem.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

šachy - ilustrační foto

Článek

V osmičlenném startovním poli chybí z absolutní světové špičky jen úřadující šampión Rus Kramnik a vycházející ázerbájdžánská hvězda Mamedjarov. Carlsena, který je ve světovém žebříčku až na 24. místě daleko za všemi soupeři, pořadatelé pozvali spíš pro zpestření. Ale mladík překvapil skvělou hrou a například Topalova šokoval tak, že bulharský velmistr vzdal v pozici, která podle expertů zdaleka nebyla beznadějná.

Carlsen porazil i Rusa Morozeviče a světovou pětku Ukrajince Ivančuka, prohrál jen s Ánandem a potvrdil, že Kasparov měl dobrý odhad, když ho kdysi označil za svého nástupce na šachovém trůnu.

Naopak nepříjemné vzpomínky bude mít na Morelii další talentovaný mladík Tejmur Radžabov z Ázerbájdžánu. Hned po příletu mu vykradli hotelový pokoj, šachista žádal náhradu po pořadatelích, a když odmítli, odletěl domů. Na poslední chvíli ho ve startovní listině nahradil Ivančuk.

Druhá polovina turnaje se bude hrát už tradičně ve španělském Linaresu. Celkový vítěz získá prémii 100 tisíc eur.

Pořadí po 7. kole:
1. Carlsen (Nor.) a Ánand (Ind.) po 4,5, 3. Ivančuk (Ukr.) 4, 4. Aronjan (Arm.) a Svidler (Rus.) po 3,5, 6. Topalov (Bulh.) a Léko (Maď.) po 3, 8. Morozevič (Rus.) 2.

Reklama