Hlavní obsah

Jirků žene dopředu příklad Sáblíkové

PRAHA

Kráčí ve šlépějích starší a slavnější kolegyně Martiny Sáblíkové. Sedmnáctiletá Andrea Jirků porazila na juniorském MS ve víceboji na 3000 metrů všech 50 soupeřek a z Innsbrucku si přivezla zlato z této trati.

Článek

Největší úspěch v kariéře mladé rychlobruslařky měl velkou odezvu. "Věděl o tom skoro každý, je vidět, že hlavně díky Martininým medailím už náš sport není v Česku popelkou," vylíčila čerstvá juniorská šampiónka, která se jako malá holka věnovala sportovní gymnastice. "Pak jsem ale dostala k narozeninám kolečkové brusle a téměř současně jsem poznala trenéra Nováka. Tím bylo definitivně rozhodnuto, který sport dostane přednost," přiblížila Jirků své začátky.

Nejdřív byl jejím jediným sponzorem otec, ale s přechodem do pražské Dukly i s přibývajícími úspěchy českého rychlobruslení se podmínky lepšily. S juniorským triumfem se proto závodnice ze Žďáru nad Sázavou nehodlá do budoucna spokojit. "Příklad Sáblíkové láká a je pro mě obrovským přínosem, že se s ní mohu ve skupině trenéra Nováka připravovat. Jsme kamarádky i soupeřky. Vzájemně se hecujeme a motivujeme k lepším výkonům. Ráda bych se v dohledné době co nejvíc přiblížila na její úroveň," tvrdí Jirků.

V Calgary chce vylepšit rekordy

Už ve středu odlétá na finále Světového poháru v kanadském Calgary. "Dráha je tam nesmírně rychlá, chtěla bych si vylepšit osobní rekordy. V seniorské konkurenci zatím myslím víc na časy než umístění," tvrdí studentka sportovního gymnázia v Novém Městě na Moravě.

"Ve všem mi tam vycházejí vstříc, bez individuálního plánu bych mohla jen těžko studovat. Hodně času jsem totiž v poslední době trávila v cizině. Mám teď co dohánět," uvědomuje si školní manko. V roce 2010, kdy se konají zimní olympijské hry ve Vancouveru, by už měla mít maturitu za sebou. "Účast na olympiádě je pro mě největší sportovní cíl, ale sen o zisku medaile tudíž ještě v sobě raději nenosím," svěřila se.

Reklama