Hlavní obsah

USA - ČR 10:2Čeští sledge hokejisté prohráli bitvu o finále, fanoušci je odměnili bouřlivými ovacemi

Praha
Aktualizováno

Čeští sledge hokejisté prohráli v pátečním semifinále na mistrovství světa v Ostravě s výběrem USA 2:10 a na šampionátu budou bojovat o bronzové medaile. Soupeřem jim budou v sobotu od 13:00 korejští reprezentanti. Češi, kteří v utkání vedli, ale nakonec vysoko prohráli, tak stále mají šanci naplnit svůj sen, kterým by zisk historické medaile. „Na velkém turnaji jsme medaili ještě nezískali, ale tenhle tým na ni určitě má,“ řekl trenér českého týmu Jiří Bříza.

Foto: Vladimir Pryček, ČTK

Český brankář Michal Vápenka měl plné ruce práce

Článek

Čeští sledge hokejisté statečně bojovali proti největšímu favoritovi na zlato a dokonce se brzy ujali vedení. Když ve 4. minutě Geier skóroval, publikum nadšeně aplaudovalo. Do hlediště našlo cestu více než osm tisíc fanoušků, což znamenalo stanovení nového rekordu.

„Zachytil jsem tam přihrávku a věděl jsem, že tou levačkou vystřelit umím. Jsem rád, že jsme ten začátek chytli," radoval se. „Pak se už ukázala lepší fyzička Američanů a začali nás přehrávat," uvědomoval si kapitán českého týmu.

Duel se hrál ve skvělé atmosféře i dál, i když Američané skóre ještě do konce první třetiny otočili. Hrdinou v dresu soupeře byl Jack Wallace, jenž se zapsal do listiny střelců hned pětkrát. Fanoušci však oslavovali své hrdiny.

Ovace publika zřejmě zapůsobily i na Američany, kteří za stavu 10:2 po druhé třetině přestali střílet na brankáře a užívali si utkání. V závěrečné části hry neměli žádný střelecký pokus. Skóre se tak již neměnilo. Fanoušci ale i po skončení duelu děkovali oběma týmům za parádní představení.

„Na takovou kulisu nejsou asi ani Američané zvyklí. Je to parádní, prostě fantazie," svěřoval se střelec druhé české branky Miroslav Novotný.

"Tak trochu jsme s tím počítali. Samozřejmě by bylo krásné vyhrát, ale tady to bylo asi dané, kdo zvítězí," netrápil se porážkou český brankář Martin Kudela v pozápasovém rozhovoru. "Američtí střelci se nedají nakoukat. Jsou silní, rychlí. Člověk se může jen snažit pochytat to, co jde na branku," dodal.

Češi přes porážku splnili cíl, se kterým do Ostravy jeli. „Chtěli jsme vylepšit páté místo, které jsme vybojovali před deseti lety nedaleko odsud v Porubě," připomněl pamětník premiérového mistrovství světa v parahokeji v Ostravě v roce 2009 52letý Kvoch.

Mistrovství světa ve sledge hokeji, semifinále
USA - Česko 10:2 (3:1, 7:1, 0:0)
Branky: 8., 16., 19., 25. a 29. Wallace, 15. a 23. Farmer, 9. McDermott, 17. Roybal, 20. Pauls - 4. Geier, 24. Novotný.
Kanada - Korea 10:0 (4:0, 4:0, 2:0)
O 5. místo:
Itálie - Norsko 0:1 v prodl.

Reklama

Související témata: