Hlavní obsah

Sáblíková stojí blízko prvenství v SP

Martina Sáblíková je blízko dalšímu triumfu ve své životní sezóně. Na oválu v Calgary ji o víkendu čeká finále rychlobruslařského Světového poháru, kde má s náskokem 78 bodů velkou šanci triumfovat na dlouhých tratích (3000 a 5000 m).

Článek

„S trenérem jsme se domluvili, že pojedu v sobotu na rozjezd 1500 a v neděli pak 3000 metrů. Co potřebuji pro vítězství ve Světovém poháru? Vyhrát tříkilometrovou trať. S tímto cílem tam budu startovat. Bylo by škoda pokazit si krásně rozběhnutou sezónu,“ řekla Sáblíková, kterou v neděli kolem 20. hodiny našeho času čeká závod na 3000 m, jenž rozhodne, zda úřadující mistryně Evropy ve víceboji získá prvenství v SP pro zemi, kde není jediný umělý ovál pro rychlobruslení.

Největšími soupeřkami Sáblíkové budou Němka Pechsteinová, Kanaďanka Klassenová, která je v Calgary doma, její krajanka Grovesová a Groenewoldová z Nizozemska. Startovat bude i čerstvá juniorská šampiónka na tři kilometry Andrea Jirků, která do Kanady letěla ve středu.

Sáblíková je v dějišti soutěže už přes týden. „Včasný přílet se nám vyplatil, máme klid na přípravu a doladění formy. Martina je zdravotně v pořádku a cítí se v pohodě,“ telefonoval z Calgary trenér Petr Novák. Při letu nad Grónskem se ale letadlo třáslo ve velkých turbulencích. „Chtěla jsem požádat pilota, ať přistane kdekoliv, že vystoupím,“ vrátila se už s úsměvem k nepříjemnému zážitku Sáblíková.

Hned příští týden ji čeká v Salt Lake City mistrovství světa na jednotlivých tratích. „Samozřejmě že taktiku stanoví trenér, ale měla bych jet závody na tři a pět kilometrů. To jsou tratě, které umím. Chci uspět co nejlépe, ale v rychlobruslení se nedá nic slíbit. Věřím, že budu fit a přivezu si medaili,“ přála si Sáblíková.

Reklama