Hlavní obsah

Tři boxerští olympijští vítězové utekli z Kuby

MIAMI

Nechali na Kubě manželky s dětmi a utekli do Ameriky, odkud chtějí pokračovat do Německa. Tak silný byl pro olympijské šampióny z her v Aténách Yana Barthelemyho, Odlaniera Solise a Yuriorkise Gambou sen stát se profesionálními boxery.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ilustrační foto

Článek

"Bylo to těžké, ale museli jsme utéct. Vím, že teď se s rodinou měsíce, možná roky neuvidím, ale věřím, že nakonec jim to všechno tisíckrát oplatím," vyprávěl na pondělní tiskové konferenci v Miami šestadvacetiletý zlatý medailista v těžké váze do 91 kg Solis a oči se mu leskly slzami.

"Život na Kubě je nemilosrdný," přidal se Gamboa, který dokonce musel svoje zlato z Řecka prodat, aby jeho dvouletá dcera mohla oslavit narozeniny. "Chtěl jsem jí udělat oslavu, jakou si zaslouží dcera šampióna," dodal olympijský vítěz v kategorii do 51 kg.

Do Německa za dva měsíce

Cesta za snem se neobešla bez potíží. Poté co utekli z tréninkového kempu ve Venezuele do Kolumbie, nechtěli jim tamní celníci vystavit cestovní víza. Nevěřili jim totiž, že se přes Spojené státy chtějí pouze dostat do Německa.

Doklady dostali až ve chvíli, kdy prokázali, že všichni mají podepsané tříleté smlouvy na milión dolarů s hamburským klubem First Artist and Arena. "Máme teď velký závazek vůči lidem na Kubě - stát se mistry světa," prohlásil Barthelemy, olympijský šampión ve váze do 48 kg.

V Německu by se mělo kubánské trio objevit za dva měsíce, až mu vyprší dvouměsíční čekací lhůta na americká cestovní víza.

Reklama