Hlavní obsah

Sáblíková na MS o dvě medaile

PRAHA

Dvě medaile by chtěla získat Martina Sáblíková na mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích, které začíná v Salt Lake City. „Už ve čtvrtek by Martina mohla jet závod na 1500 metrů. Rozhodne se podle momentální nálady, ale soustředíme se tu hlavně na dlouhé tratě, v pátek ji čekají tři kilometry a v neděli pět a v obou těchto disciplínách patří k největším favoritkám,“ řekl Právu do telefonu trenér Petr Novák.

Foto: www.martinasablikova.cz

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Na světový šampionát se Sáblíková těší. „Jsem zdravá, psychicky se cítím skvěle, a přestože je sezóna náročná a dlouhá, nejsem unavená. Na oválu v Salt Lake City jsem jezdila už loni. Vyhovuje mi, ale budu to mít moc těžké. Soupeřky mi budou chtít tuhle sezónu pořádně osladit, přesto věřím, že si medaili odvezu,“ uvedla skromně rychlobruslařka, která na šampionát přijela v roli vítězky SP na dlouhých tratích.

„Vyhrát dlouhodobou soutěž má velikou cenu, jasně to vypovídá o kvalitě závodnice,“ tvrdil Novák s tím, že i lednový titul mistryně Evropy ve víceboji má pro českou rychlobruslařku výraznou hodnotu. „Škoda že Martinu přibrzdila nemoc při vícebojařském mistrovství světa, ale všechno zlé je pro něco dobré. Tahle sezóna je fantastická a nepochybuji, že Martina se i ze Salt Lake City vrátí se zlatem,“ dodal.

Sáblíková má letos mnohem víc peněz na přípravu než v minulosti. Spolupráce s agenturou Sport Invest Marketing přinesla sponzory, svaz nebránil obsazení reklamních ploch a jen za celkové prvenství v SP rychlobruslařka brala odměnu 15 000 dolarů. Finančně oceněny jsou i další její úspěchy a umístění mezi nejlepšími. „My to fakt nesčítáme. Martina nejezdí pro peníze, ale dnes už neplatí, co jsem říkal dřív, že co vyjela, jsem už propil. Dnes už bych to nezvládl,“ uvedl s úsměvem trenér.

Sáblíková si podle něj peníze za dřinu zaslouží. „Že by ji úspěchy změnily? To ne, ona je pořád stejná a má to v hlavě dobře srovnané,“ zdůraznil Novák, jehož svěřenkyně má po světovém šampionátu jet ještě závod na 10 km v Calgary, kde by znovu mohla atakovat světový rekord, až pak se vrátí ze zámoří domů. „Už se těším na rodiče, přátele, ale i na školu a teprve až přijedu, tak tu parádní sezónu pořádně oslavíme,“ slíbila.

Reklama