Hlavní obsah

Sáblíkové po triumfu aplaudovali i nizozemští fanoušci

SALT LAKE CITY/PRAHA

Skvělý výkon Martiny Sáblíkové na mistrovství světa v Salt Lake City ocenili i nizozemští fanoušci, kteří během pátečního závodu na 3000 metrů marně hnali za zlatem své hvězdy Renate Groenewoldovou a Ireen Wüstovou. Česká šampiónka, jež odsunula Groenewoldovou na druhé místo o 32 setin sekundy, si od tradičně hlučných "oranjes" vysloužila bouřlivé ovace.

Foto: REUTERS/Shaun Best

Martina Sáblíková po triumfu na mistrovství světa

Článek

"Čekali na ni před halou a udělali ohromný humbuk. Kapela jí hrála We Are The Champions, fotili se s Martinou a dlouho se jim podepisovala," uvedl trenér Petr Novák v telefonickém rozhovoru pro ČTK.

Sáblíková potvrdila, že na dlouhých tratích nemá konkurenci. Letos na velkých závodech nevyhrála trojku jen jednou, na světovém šampionátu ve vícebojích, kde byla nachlazená. "Byl to ale hodně těžký závod. Na začátku jsem to sice rozjela dobře a jela s těsným odstupem za Danielou (Anschützovou-Thomsovou), ale ona to tempo nevydržela a v posledních dvou kolech odpadla," řekla Sáblíková ČTK.

K úspěchu ji pomohl i fakt, že jako vítězka Světového poháru mohla jet v poslední jízdě a znala časy svých konkurentek. "To bylo hodně dobré, ale důležité bylo, že mi to sedlo, i když led tady byl těžší než v Calgary," uvedla Sáblíková.

Splnili si sen o stoupající české vlajce

Řada rychlobruslařek tak v Salt Lake City zajela horší časy než o týden dříve ve finále SP. Česká reprezentantka zaostala za svým osobním rekordem, který si v Kanadě vytvořila, zhruba o sekundu.

Po pátečním triumfu cítila velkou únavu. "Nohy mě bolí fakt hodně a chce se mi spát. Doufám, že brzy usnu," uvedla Sáblíková několik hodin po závodě na hotelovém pokoji. Další vystoupení ji čeká až v neděli na oblíbené pětikilometrové trati, takže v sobotu nemusela brzo ráno vstávat a jet na trénink. "Uvidím, co trenér připraví. Ještě mi nic neřekl," řekla s úsměvem.

Kouč Novák jí před trojkou stanovil jako základní cíl skončit do třetího místa, což by byl podle něj výborný výchozí bod pro hlavní pětikilometrovou trať. Sáblíková však nechtěla prohrát. "Na jednu stranu je pravda, že jsem mohla skončit bez zlata, ale jako vítězka Světového poháru jsem přece nemohla zaostat za nejlepšími," uvedla.

Díky vítězství splnila Novákovi přání - viděl stoupat českou vlajku na stožár a slyšel hymnu. "Když jsme pak seděli na večeři, tak jsem tomu stále nemohl uvěřit, že se to podařilo. Říkal jsem si, že si usmyslíme, že vyhrajeme a je to," prohlásil Novák. Sáblíková to tak jednoduše neviděla. "Ty si myslíš, že je to jednoduché? Moje nohy ti řeknou, jak jednoduché to je," komentovala slova svého trenéra.

Reklama