Hlavní obsah

Krasobruslař Verner chce být na MS v desítce

PRAHA

Přesně za týden vstoupí největší česká naděje Tomáš Verner do bojů na krasobruslařském mistrovství světa. Vicemistr Evropy z lednového šampionátu ve Varšavě odletí do Tokia v pátek a před vrcholnou soutěží roku pomýšlí na umístění v elitní desítce. Jeho maximem je dosud třináctá pozice z loňského roku.

Článek

Na letošním mistrovství světa bude v nezvyklé pozici, po druhém místu z evropského šampionátu od něj všichni budou čekat velký výkon. "Rád bych vyvolal trochu respekt u soupeřů, zejména u těch zámořských. Cítím se trochu zavázaný, chtěl bych bojovat o přední místa," popsal své pocity v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Konkurence na světové scéně bude v mužské kategorii mnohem nabitější než na kontinentálním šampionátu. "V Evropě je hodně kvalitních krasobruslařů, ale tady jich bude ještě mnohem více. Ale nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme. Joubert se bude chtít jako nejlepší Evropan prosadit a třeba se to povede i vicemistru Evropy," řekl Verner.

Proto nemá takové ambice jako před ME. "Nejlepší desítka na světě je už plná výborných krasobruslařů, já bych do ní chtěl patřit. Bude záležet na tom, jak komu v závěru sezóny vydrží síly. Uvidí se, kdo z té desítky bude mít nejlepší aktuální formu," přiblížil své cíle.

Na šampionát se už chystá i Lambiel

Mezi nejvážnější mimoevropské soupeře budou patřit zámořští krasobruslaři Evan Lysacek a Jeffrey Buttle, kteří obsadili první dvě místa na mistrovství čtyř kontinentů. Verner očekává, že zlobit budou také domácí Japonci Nobunari Oda a Daisuke Takahaši. "Budou doma, tak budou hodně silní," soudí český krasobruslař.

Na mistrovství světa by měl startovat i obhájce titulů z posledních dvou let Švýcar Stéphane Lambiel, jenž kvůli ztrátě motivace chyběl na evropském šampionátu. Vernera přítomnost dalšího velkého soupeře z Evropy neznepokojuje. "Můj výkon na něm nestojí. Ale když přijde, tak bude určitě ve formě, protože nemůže hazardovat se svým jménem," uvedl.

Na vrchol sezóny se Verner připravoval ve švédském Malmö, kde našel azyl na přelomu února a března během juniorského mistrovství světa v tradičním místě svých soustředění Oberstdorfu. Pak přejel do německého střediska, odkud se v pondělí vrátil domů.

V tréninku šly skoky bez problémů 

Z průběhu přípravy má pozitivní pocity. "Byla spokojenost ze strany mojí i trenérů, i když ne absolutní, to by nebylo dobré," řekl Verner. Jeho aktuální výkonnost je podle něj srovnatelná s tou před začátkem mistrovství Evropy, které mu přineslo první medaili z velké akce. "Cítím se být ve formě, neměl jsem žádné potíže. Sedí mi čtverák i všechny ostatní skoky, na tréninku šly bez problémů," pochvaloval si.

Do Japonska přiletí pět dní před začátkem své soutěže, během nichž bude muset zvládnout aklimatizaci. Z osmihodinového časového posunu však obavy nemá. "Mám naštěstí dobrou vlastnost, že usnu vždycky a všude," poznamenal dvacetiletý svěřenec Vlasty Kopřivové a Michaela Hutha.

Reklama