Hlavní obsah

Horolezec Caban se chystá zdolat čtyři osmitisícové vrcholy

Za pouhé čtyři měsíce chce český horolezec Miroslav Caban zdolat v Himálaji bez použití kyslíkového přístroje čtyři osmitisícové vrcholy. V rámci projektu 448 se chystá postupně od dubna do července vystoupit na Šiša Pangmu (8046 metrů), Čo Oju (8201 m), Broad Peak (8047 m) a K2 (8611 m).

Foto: archiv

Horolezec Miroslav Caban

Článek

Dvaačtyřicetiletý Caban už má za sebou expedici Seven Summits, v níž vystoupil na sedm nejvyšších vrcholů všech světadílů. "To byla ale jen příprava před tímto projektem, neboť jsem vystupoval i na lehčí hory. Zdolat čtyři osmitisícové vrcholy za čtyři měsíce je hlavním projektem mého života," řekl Caban na středeční tiskové konferenci v Brně.

Na expedici odletí v pátek 23. března. Šiša Pangmu bere jako aklimatizační horu, aby si organismus přivykl pobytu ve vysoké nadmořské výšce. "Tato hora sice není lehká, ale je technicky nenáročná. Na dalších třech horách už budu postupovat stavěním táborů," uvedl Caban. Na Šiša Pangmu ho budou doprovázet Jan Matyášek a Jiří Jakubec, na Čo Oju poleze už jen s Matyáškem a zbývající dva vrcholy chce zdolat s pákistánským šerpou.

Po prvních dvou výstupech má naplánováno týdenní volno. V jakém pořadí pak vystoupí na Broad Peak a K2, se rozhodne až v průběhu expedice. "Pokud budu muset dlouho odpočívat, tak zvolím nejdříve výstup na Broad Peak. Když budu v dobré fyzické kondici, tak dostane přednost nejdříve K2," dodal Caban.

Na Broad Peak vrtulníkem

Výstup na Broad Peak si zjednoduší tím, že vynechá počáteční dlouhý pochod ledopádem Baltoro. "Jedná se o stokilometrovou vzdálenost. Mám domluveno, že přeletím vrtulníkem přímo do základního tábora," dodal Caban, který při svém projektu chce využít dobrého počasí. V Nepálu bude pobývat v dubnu a v květnu, v Pákistánu pak v červnu a v červenci.

Na K2 už Caban byl v roce 2001, kdy se dostal až do výšky 8000 metrů, kvůli špatnému počasí ale na vrchol nevystoupil. Při svém letošním výstupu chce zvolit stejnou cestu jako před šesti lety. Z himálajských velikánů zatím zdolal v roce 2002 Mount Everest.

Vedle výstupů v Africe a horolezeckého tréninku v Alpách se sedmnáctikilovým batohem na zádech se Caban na svůj výkon připravuje v posilovně, kondici získává i jízdou na trenažéru a běháním. "Dal jsem přednost jen úzké skupince lezců. Chci si zvolit svůj styl lezení bez domlouvání se s někým jiným," dodal Caban. O něco podobného jako on se v minulosti pokusil slovenský horolezec Peter Hámor, který za čtyři měsíce zdolal tři osmitisícové vrcholy.

Reklama