Hlavní obsah

Návrh renty pro olympioniky má šanci, sněmovna ho nezamítla

PRAHA

Stát možná bude vyplácet olympijským medailistům k penzi rentu. Poslanecké předloze, která počítá s měsíčním příspěvkem ve výši 20 000 korun, ve čtvrtek totiž sněmovna dala šanci na schválení. Návrh na její zamítnutí neuspěl.

Článek

Znamená to, že v příštích týdnech se budou návrhem zákona zabývat parlamentní výbory. Dolní komora o něm definitivně rozhodne na některé z příštích schůzí.

Sporná předloha unikla zamítnutí poměrně těsně a v rozpravě čelila i tvrdé kritice. Po dnešku nemá vyhráno. Navíc je možné, že ve výborech by ji poslanci mohli upravit například tak, aby nárok na rentu měli třeba jen sociálně slabší medailisté.

Oponenti zákona argumentovali hlavně tím, že pokud teď dostanou rentu olympijští medailisté, mohou se příště o podobný příspěvek ucházet zasloužilí vědci, umělci, učitelé či hasiči a mnoho dalších skupin. Ministryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených) upozornila, že pak by nebylo na žádné penze, takže ve výsledku by na tom tratili všichni. "Roztáčíte tímto návrhem spirálu," varovala autory a další zastánce normy. Doporučila věc řešit s Českým olympijským výborem, a ne zákonem o rentě. Stejně jako ostatní kritici této předlohy ale zdůraznila, že olympijských medailistů i jejich výkonů si váží.

Topolánek odmítá zvýhodnit jednu skupinu obyvatelstva 

Premiér Mirek Topolánek (ODS) již dříve uvedl, že by zvýhodnění jedné skupiny obyvatel mohlo vyvolat negativní reakce u ostatních. "Uváděl jsem konkrétně příklad všech důchodců, kteří po dobu komunismu nemohli vystudovat, protože jim to bylo zakázáno," řekl v únoru, kdy návrh zákona odmítla vláda.

Jeden ze spoluautorů předlohy poslanec ČSSD Karel Šplíchal v rozpravě odmítl přirovnávání nároků sportovců ke všem ostatním. Profesní život sportovců je podle něj podstatně kratší. Někteří z těch, kteří republiku proslavili svými výkony po celém světě, dnes podle něj žijí v nedůstojných podmínkách a navíc jim vrcholový sport podlomil zdraví. Jejich starobní či invalidní penze se podle Šplíchala pohybují v rozmezí od 5300 do 11.800 korun.

Argumentoval i příklady z jiných zemí, "V Maďarsku a v Polsku pobírají úspěšní olympionici celoživotní rentu již od 35 let, nikoliv až v důchodovém věku. Poláci mají asi 500 amerických dolarů (asi 10.600 korun) a Maďaři 1000 euro (asi 28.000 korun)," uvedl. "Společnost by si měla vážit lidí, kteří pro ni něco udělali," řekla Šplíchalova stranická kolegyně Anna Čurdová.

Ploc kritizuje ODS

Vedle Šplíchala návrh zákona předložili ještě Pavel Ploc (ČSSD) a Petr Bratský (ODS). Ploc, bývalý úspěšný skokan na lyžích, který v 80. letech získal dvě olympijské medaile, kritizoval ODS. Občanští demokraté podle něj sice nechtějí zákon o rentě, ale přitom podporují pořádání olympiády v Praze a rádi se nechávají s úspěšnými českými olympioniky fotit. Ploc již dříve naznačil, že on o rentu ani v budoucnu žádat nebude.

"Pojďme o tom návrhu diskutovat," vyzval Šplíchal dolní komoru a jeho výzva se nakonec setkala s úspěchem. Pro zamítnutí totiž hlasovalo jen 69 ze 147 přítomných, tedy o pět méně, než bylo k zamítnutí třeba. Zákon "podrželi" hlavně sociální demokraté a KSČM, koaliční poslanci byli většinou proti normě.

Poslanecká iniciativa počítá s tím, že nárok na dvacetitisícovou doživotní rentu by měli držitelé zlaté, stříbrné či bronzové olympijské medaile, kteří pobírají starobní nebo plný či částečný invalidní důchod. Vláda by mohla příspěvek zvýšit, pokud inflace překročí pět procent. Autoři předpokládají, že státní rozpočet by zákon stál asi 27 miliónů korun ročně. Nyní by se podle nich týkal asi 110 lidí.

Renta zatím jen pro olympioniky 

Na sportovce, kteří získali medaile například na mistrovství světa či jiných vrcholných soutěžích, norma nepamatuje. Je ale možné, že při jednání ve výborech ještě dozná velkých změn.

Předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský už před lety označil zlepšení finanční situace bývalých špičkových sportovců za jednu z priorit klubu a připravoval podklady pro návrh. Také někteří bývalí slavní sportovci již dali najevo, že by podobnou normu uvítali.

Reklama

Související témata: