Hlavní obsah

Sáblíková má další světový rekord, 10 km zajela pod 14 minut

CALGARY

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková ve čtvrtek v Calgary vytvořila nový světový rekord na 10 000 metrů. Dvojnásobná světová šampiónka a vítězka Světového poháru dosáhla na neolympijské trati čas 13:48,33 minut a jako první žena se dostala pod magickou hranici čtrnácti minut.

Článek

Devatenáctiletá rodačka z Vysočiny, která na víkendovém MS na jednotlivých tratích v Salt Lake City vytvořila světový rekord i na poloviční trati, přitom dnes v Calgary původně neměla startovat. Ve středu zrušila kvůli únavě start na pětce a neplánovala závodit ani dnes. Na poslední chvíli si to ale rozmyslela.

"Trenér mě přesvědčil, abych to zkusila a postavila se na start," řekla Sáblíková ČTK. I přesto k jejímu startu málem nedošlo. Společně s koučem Petrem Novákem totiž dorazili do olympijského areálu na poslední chvíli. "Když jsme včera odjížděli, tak byl start závodu naplánovaný na 14:55. Proto jsme přijeli na druhou jako vždy, abych se stihla připravit, ale oni to posunuli na 14:15," popsala Sáblíková nečekané předzávodní komplikace.

Ani ji nebolely nohy 

Rychle se tak převlékla, krátce rozhýbala a po zahřívacím kolečku se postavila na start. "A prostě se šlo na to," smála se dobře naladěná Sáblíková. Na rychlém kanadském ledě poté potvrdila, že forma z posledních týdnů ji neopustila, a vylepšila své loňské maximum o téměř dvacet vteřin. "Cítila jsem se fajn, ani mě po dojezdu nebolely nohy. Teď už je to trochu horší," hlásila Sáblíková.

Nadšený z jejího výkonu byl i trenér Novák. "Je první žena, které se něco podobného povedlo. Podobné časy nejezdí ani muži," zdůraznil Novák, jehož těšila i skutečnost, že druhou polovinu trati zajela jeho svěřenkyně lépe než první. "Úvodní pětku zajela za sedm minut, druhou za 6:48," řekl Novák.

Sáblíkovou, která na mezinárodních závodech v Calgary uzavírá úspěšnou sezónu, čekají ještě starty na sprinterských tratích 500 a 1000 metrů. Na těch by chtěla vylepšit osobní i české rekordy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články