Hlavní obsah

Bratři Kličkové chtějí být současně profesionálními mistry světa

MOSKVA

Být v jednu chvíli současně s bratrem profesionálním mistrem světa v boxu těžké váhy - takový byl podle pětatřicetiletého ukrajinského boxera Vitalije Klička motiv jeho návratu do ringu, který oznámil v polovině ledna. O pět let mladší Vladimir je šampiónem organizace IBF, Vitalij nadále usilovně vyjednává o tom, aby mohl boxovat o titul WBC s držitelem mistrovského pásu Olegem Maskajevem.

Článek

Na čtvrteční tiskové konferenci v Moskvě exmistr světa Vitalij Kličko naznačil, že dohoda je blízko, třebaže právo vyzvat Maskajeva má v současnosti Nigerijec Samuel Peter. Ten by ale mohl podle dohadů některých médií dát přednost Ukrajinci za "odstupné" ve výši 2,75 milionu dolarů a posléze být vyzyvatelem vítěze prestižního duelu. Šestadvacetiletý Peter v kariéře prohrál jediný z 29 duelů, v roce 2005 nestačil na Vladimira Klička.

"Ty rozhovory jsou složité. Pořád nemohu říct, že se na sto procent (s Maskajevem) utkáme. To bude možné, až budou podepsány všechny smlouvy," řekl na návštěvě v Moskvě Vitalij Kličko a dodal, že z čistě lidského hlediska chápe Peterovu nechuť vzdát se možnosti bojovat o titul. Přiznal ale zároveň, že jeho strana skutečně předložila Afričanovi finanční nabídku, aby se o svá práva nehlásil u arbitráže.

O tom, že je ale dohoda na spadnutí, svědčí i skutečnost, že Kličko už má i vyhlédnutý termín případného duelu. Rusko-ukrajinský zápas by se podle něj mohl uskutečnit 2. června v Moskvě. Ve stejný den se nicméně v ruské metropoli uskuteční jiný prestižní duel o titul WBO mezi domácím Sultanem Ibragimovem a šampiónem Shannonem Briggsem z USA.

Kličko ukončil kariéru kvůli zranění kolena v roce 2005 jako úřadující mistr světa WBC. Při svém letošním návratu si vymohl příslib organizace, že se může kdykoliv stát vyzyvatelem držitele pásu. Nechal se také slyšet, že nestojí o jiné zápasy než o ty, ve kterých bude v sázce titul.

Reklama