Hlavní obsah

Foe byl před pohřbem pasován na rytíře

Desetitisíce lidí se dnes v ulicích kamerunské metropole Yaoundé přímo zúčastnily pohřbu fotbalisty Marka-Viviena Foea, který zemřel 26. června po semifinále Poháru FIFA. Bývalý hráč Manchesteru City se dočkal národních poct jako zesnulý státník - než bylo jeho tělo pochováno do země, byl povýšen do rytířského stavu.

Foto: ČTK/AP

Fotografii kamerunského fotbalisty Marka-Viviena Foéa drží jeho reprezentační kolegové brankář Idris Kameni (vlevo) a kapitán Rigobert Song před před finále Poháru FIFA.

Článek

Fanoušci, z nichž řada si oblékla Foeův reprezentační dres s číslem 17, lezli na stromy či střechy domů, aby měli co nejlepší výhled. Smuteční slavnosti v katedrále se zúčastnili i kamerunský prezident Paul Biya či předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter.

"Bojoval jako opravdový lev," řekl během tříhodinové smuteční mše biskup Joseph Akounga Essomba v narážce na přezdívku kamerunské reprezentace Nepřemožitelní lvi. "Usiloval o dokonalost a miloval tu hru. O vše, co vydělal, se podělil s ostatními," prohlásil duchovní dále na adresu tragicky zesnulého hráče, který po sobě zanechal manželku a tři děti. Nejmladšímu z nich jsou dva měsíce.

Výsledky testů vyloučily dopink

Současně dnes byly zveřejněny výsledky pitvy a toxikologických vyšetření, které prokázaly, že Foe zemřel přirozenou smrtí na selhání srdce. Nepotvrdily se tak spekulace, že fotbalista nastoupil do utkání pod vlivem stimulujících látek.

"Smrt nastala z přirozených příčin. Nebyly nalezeny stopy žádných stimulantů. Smrt byla srdečního původu," řekl státní zástupce v Lyonu Xavier Richard. Úmrtí podle něho také nijak nesouviselo s žádným faulem.

První výsledky pitvy, která se uskutečnila okamžitě po Foeově kolapsu, nedokázaly příčiny smrti určit. Ohledání neodhalilo nic abnormálního, vyloučena byla jen mrtvice. Bylo proto potřeba provést podrobné toxikologické testy.

Osmadvacetiletý Foe zkolaboval v 71. minutě semifinále s Kolumbií, které Kamerun v Lyonu vyhrál 1:0. Záchranáři odnesli bezvládného hráče za postranní čáru, kde mu lékaři poskytli první pomoc, po 45 minutách resuscitace ale kamerunský fotbalista zemřel.

Reklama